IZ POVJESTI NOVOGRADIŠKOG KRAJA

2037 0

 

Veleizdajnički proces

Početkom 1908. podignuta je u Zagrebu optužnica protiv Adama Pribičevića i 52 druga radi zločinstva veleizdaje. Iz novogradiškog kotara optuženi su: Vaso Vukdragović, učitelj iz Okučana, Milan Vukelić, učitelj, Dositije Kutuzov, administrator parohije i Jovan Kalafatić, trgovac i gostioničar u Uskocima, svi iz Stare Gradiške, te Milan Mitrić, seljak iz Davora. Prema navodima svjedoka njekoji tobožnji Srbi huškali su svoje istovjerne da se oduševe za veliko-srbsku ideju, te da u zgodan čas Hrvatsku i Bosnu pripoje pod žezlo Karađorđevića, kralja Srbije. Potvrđena je velikosrbska propaganda u Hrvatskoj, progoni pa i ubojstva Hrvata ( Okučani, Dvor, Glina i dr. ). Nakon ovog dugog veleizdajničkog procesa, koji je pobudio veliku političku i medijsku pozornost u zemlji i inozemstvu, većina optuženih ( 31 ) osuđena je 5. listopada 1909. na zatvorske kazne od 5 – 12 godina ( među njima i Vukdragović, Vukelić i Mitrić ), a dio optuženih ( 22 ) bio je oslobođen.

 

Gradsko kupalište

Trinaestog siječnja 1929.otvoreno je novosagrađeno suvremeno gradsko kupalište s 10 tuševa, 5 kada i parnom kupelji s bazenom. Otvorio ga je dr. Maksimilijan Benković i istakao značaj higijene i kupališta za građane naglasivši da je to jedino kupalište od Siska do Zemuna. Zahvalio je i domaćem građevinskom poduzetniku Antunu Brnčiću, koji ga je sagradio za samo godinu dana po nacrtima i nadzorom ing. Franje Brozovića. Kupalište se nalazilo u današnjoj Stepinčevoj ulici i radilo do 60-ih godina prošloga stoljeća. Potom je sagrađen gradski bazen.

Prvi hotel

Grupa imućnijih građana ( Wachsler, Myohl, Frušić i dr. ) pokreće 1930. inicijativu za gradnju velikog hotela u središtu grada. Dvije godine kasnije hotel je sagrađen, ali u izletištu Strmac, a u gradu tek 1998. godine ( Hotel Kralj Tomislav ).

 

Hrvatska seljačka stranka

22. veljače 1923. osnovana je Mjesna organizacija Hrvatske republikanske seljačke stranke u Novoj Gradiški. U prvi odbor izabrani su: ljekarnik Karlo Dieneš za predsjednika, postolar Antun Friedl ( podpredsjednik ), poljodjelac Mijo Štuglin ( tajnik ), bravar Miroslav Vidović ( blagajnik ), Ivan Kličko, Stjepan Šimunić, Matija Kruljac, Petar Jelančić, Stjepan Krizmanić i Jakov Kovačević. Od 1925. stranka mijenja ime u Hrvatska seljačka stranka. 1941. rad stranke je zabranjen, a obnovljen je 28. veljače 1997. godine.

 

Sjećanje na dr. Mladena Šikića

Dvadeset treći veljače 1921. rodio se u Zagrebu Mladen Šikić, dr. med. i specijalist kirurgije. Nakon završenih studija u Zagrebu i specijalizacije kirurgije (1953.-1957.) dolazi u N. Gradišku, gdje radi kao kirurg i kasnije šef Kirurškog odjela u ng bolnici, do umirovljenja 1979. g. Ovdje se afirmirao kao vrstan kirurg i stručni rukovoditelj Odjela. Zahvaljujući profesionalnoj reputaciji izabran je 1969. za poslanika Savezne skupštine, ali je nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. morao odstupiti. Naime, bio je jedan od inicijatora osnivanja Ogranka MH u N. Gradiški i njezin prvi predsjednik, do zabrane rada u jesen iste godine. Bavio se i dugogodišnjim istraživanjem prošlosti ng zdravstva, osobito bolnice, od osnivanja 1846. do današnjih dana. Prikupio je obimnu arhivsku građu i bogatu fotodokumentaciju, sve je 1998. poklonio Gradskom muzeju. Umro je 2008 u Zagrebu.

 

Purimska humanitarna zabava

Dvadeset sedmi veljače 1926. održana je purimska zabava s plesom u organizaciji novogradiške židovske mladeži. Zabava je bila vrlo dobro posjećena zbog toga što je prvi puta u malenom gradu svirao pravi jazz bend. Čisti prihod namijenjen je za kupovinu orgulja u novosagrađenoj židovskoj sinagogi u gradu. Purim je židovski blagdan sjećanja na oslobođenje iz perzijskog ropstva, a slavi se sredinom ožujka.

Related Post

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG KRAJA

Autor - 09/01/2014 0
Veleposjednik Dragutin Lobe sagradio je u Novoj Gradiški 1873. velebnu Pivovaru Lobe, Najpoznatiji proizvod, popularno Ožujsko pivo danas je zaštitni…

Znameniti zavičajnici

Autor - 17/12/2012 0
BRIL (BRÜLL, BRILL), Slavko, kipar (Nova Gradiška, 27. prosinca 1900. – lo-gor Jasenovac, 1943.) Nakon završene srednje škole upisao se…

ZADRUGA ZA PEČENJE RAKIJE

Autor - 18/01/2014 0
Inicijativom uglednih gospodarstvenika i posjednika utemeljena je devetog siječnja 1917. Gospodarska zadruga za pečenje rakije i iskorišćivanje voća Nova Gradiška.