IZVJEŠTAJNI SABOR HRVATSKE DEMOKRŠĆANSKE STRANKE U ZAGREBU

793 0

Autorica Višnja Mikić
ZAGREB – Vrijeme je za okupljanje, a ne za podjele! Poruka je to s Izvještajnog sabora Hrvatske demokršćanske stranke, održanog u subotu, 26. listopada, u Kongresnom centru Forum u Zagrebu. Predsjednik Stranke prof. dr. sc. Goran Dodig, počasni predsjednik Ante Ledić, te glavni tajnik Petar Kaćunko, podsjetili su na 30 godina demokršćanstva i deset godina od ujedinjenja demokršćanskih stranaka u hrvatskoj politici.
Izaslanike Sabora pozdravili su Davor Božinović, potpredsjednik vlade i međunarodni tajnik HDZ-a u ime Andreja Plenkovića i HDZ-a, Ivan Musa, predsjednik HKDU-a Bosne i Hercegovine u ime Dragana Čovića i HNS-a Bosne i Hercegovine, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik, Darko Koren, predsjednik Mreže nezavisnih lista i župan Koprivničko-križevački, Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, Nenad Predovan, politički tajnik MB 365 stranke rada i solidarnosti te Ivan Remenar, zamjenik predsjednika Nezavisne liste Stjepan Kožić. Svi oni naglasili su potrebu razvoja demokršćanskih načela u politici i važnost suradnje. “U proteklom razdoblju osnovane su podružnice u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Osnovani su mnogi ogranci, a u pripremi je i osnivanje novih.
Stranka se predstavila na izborima za EU parlament samostalnom listom što nije dalo posebni rezultat, ali je ukazalo na potrebe koaliranja, povezivanja i suradnje u budućnosti.
Radila je u skladu sa zakonima što je ocijenila i Državna revizija
HDS ima dva saborska zastupnika koji, kao dio saborske većine, kontinuirano ukazuju na potrebu povećanja plaća (što se i događa) te potiču na donošenje zakona o zabrani rada nedjeljom, odnosno na plaćanje rada nedjeljom za one koji rade.
Rad Vlade poduprte saborskom većinom rezultirao je pozitivnim ekonomskim pokazateljima, rastom plaća, poreznim rasterećenjima, gospodarskim rastom, velikim investicijama sredstvima EU fondova, rastom broja zaposlenih, smanjenju javnog duga, spašavanjem gospodarskih subjekata, povećanjem davanja usmjerenih pojedincu, no unatoč svemu, smatraju da klima u društvu još nije dobra.
Sigurno je da se mnogo toga u Hrvatskoj treba popravljati, da se moraju uložiti daljnji napori za povećanje standarda i socijalne sigurnosti, no ne može se smetnuti s uma da je Hrvatska mlada država i da nije imuna na “bolesti” koje prate odrastanje, naglašeno je na Izvještajnom saboru.
Dužnosnici Stranke zalažu se za pomoć lokalnim samoupravama, posebno u dijelu razvoja komunalne i cestovne infrastrukture.
HDS zagovara umjerenu politiku, politiku tolerancije i međusobnog uvažavanja, čega, na žalost, u današnjem društvu, smatraju, ima sve manje.
Sve to ukazuje na nedostatak povjerenja, pravednosti, sigurnosti, a nadasve odgovornosti, dakle na načela koja je HDS zacrtao kao temelje djelovanja stranke.” stoji u izvješću predsjednika Gorana Dodiga koje je izaslanicima prezentirao zamjenik predsjednika, Branko Hrg.
Sva izvješća kao i smjernice za naredno razdoblje jednoglasno su usvojene.
Izvještajnom saboru, među ostalima iz naše županije nazočili su dopredsjednik stranke, dr Zoran Jukić iz Nove Gradiške i predsjednik Podružnice HDS-a u Brodsko-posavskoj županiji, Vlado Hruban.

Related Post

Danas je Dan antifašističke borbe

Autor - 22/06/2020 0
U narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanskim odredima borilo…