Jedanaesti župni Križni put petrovoselske župe

1403 0

Autor Višnja Mikić

STARO PETROVO SELO – Župa sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo organizirala je u subotu, 24. ožujka, tradicionalni, jedanaesti po redu župni Križni put pod geslom „Prihvati svoj križ“. Ovo je geslo i svih dosadašnjih Križnih putova i ispisano je na križu koji vjernici nose. Nakon svete mise, koju je u župnoj crkvi slavio vlč Ivan Nikolić, staropetrovoselski župnik, izmoljene su uvodna molitva i prva postaja, a zatim su vjernici krenuli za križem.

Među postajama su molili, pjevali, hodali u šutnji i osobnom razgovoru i susretu s Bogom. Molilo se i pješačilo kroz Staro Petrovo Selo, Gornje i Donje Crnogovce te Godinjak, a pobožnost je završena gdje je i počela – u župnoj crkvi. Jedna od postaja bila je i na mjestu gdje je nekada bila rodna kuća bl Jule Ivanišević u Godinjaku. Danas je tu kuća Julinog rođaka, a na kući spomen-ploča blaženici. Na postajama su vjernici molili na više nakana: za bolesne, pokojne, za župu… Na Križnom putu sudjelovao je i veliki broj ovogodišnjih krizmanika koji su se rado uključivali u sve aktivnosti; nošenje križa, čitanje tekstova kod postaja, u molitvu i pjesmu … U selima kroz koja su prolazili, mještani su ih dočekivali, molili s njima i ponudili okrjepom: jelima i napitcima.

Na križnom putu sudjelovalo preko 90 župljana koji su propješačili oko 12 km. Voditelji puta za križem bili su vjeroučitelji Tomislav Ivanišević i Željko Dokuzović.

Related Post

SEOSKI BLAGDAN

Autor - 06/11/2014 0
KOMARNICA, 6. studeni 2014. – U Komarnici, filijali štivičke župe, svečano je proslavljen blagdan zaštitnika sela, svetog Leonarda. Iako je…

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/07/2016 0
SLAVONSKI BROD – U posjeti Brodsko-posavskoj županiji boravili 29. srpnja ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić sa suradnicima i…

Autor - 05/08/2020 0
DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA