JOŠ JEDNA IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU: “Zvukovi kukaca-orkestar najmanjih“

1391 0

NOVA GRADIŠKA – “Zvukovi kukaca-orkestar najmanjih“ naziv je izuzetno zanimljive i poučne izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba otvorene u novogradiškom Gradskom muzeju 26. travnja, a prethodila joj je u prijepodnevnim satima Konferencija za novinare na kojoj je Petar Crnčan, mag.experimentalne biologije, uz dr. sc. Ivu Mihoci, autor izložbe, upoznao s njezinim značenjem, smislom i porukom.

U ime Gradskog muzeja Nova Gradiška okupljenim se novinarima obratila ravnateljica dr. Marija Mihaljević, a među ostalim je istaknula kako je po prvi puta u Novoj Gradiški postavljena jedna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, ali ne i zadnji.

-U tijeku su razgovori i za zajedničke projekte u slijedećoj godini na kojoj bi bile izložene i 2 zbirke iz fundusa Prirodoslovnog odjela Gradskog muzeja, a koje su donacija Karla Dieneša i prof. Mladena Vidakovića. Veseli me što neki ljudi ipak shvaćaju kako neke stvari ipak treba ostaviti ustanovama, koje imaju metode i načine kako to treba čuvati– dodala je dr. Mihaljević.

-Izložbu smo osmislili kako bismo posjetiteljima našeg, a i drugih Muzeja u državi predstavili još jednu skupinu naših najmanjih životinja u prirodi, a to su kukci i kako bismo posebno predstavili način na koji oni međusobno komuniciraju. Svi ti zvukovi, koje proizvode mnoge vrste kukaca, a većina njih se sposobna glasati, imaju neko svoje značenje, neku preciznu poruku, koju oni jedni drugima prenose. Naš cilj bio je posjetiteljima, posebno onim najmlađima, objasniti na koji način oni to rade, kojim oni to strukturama proizvode zvuk i koje je značenje toga zvuka za opstanak svake pojedine vrste. Naprimjer, skakvci, šturci imaju toliko specifične zvukove, koje proizvode da oni uopće ne reagiraju na zvukove drugih vrsta, čak ni ako su im jako slične. Sam zvuk služi za međusobno prepoznavanje vrsta, jer valja se sjetiti kako se radi o kukcima koji često žive u gustoj, bujnoj vegetaciji (travi, grmlju) i ne mogu se međusobno vidjeti, tako da je jedini način da se oni pronađu zvuk koji proizvode-istaknuo je Crnčan.

Izuzetno je važna edukativna komponenta ove izložbe.

. -Zato smo i odlučili prostor izložbe oplemeniti sa stvarnim zvukovima koje kukci proizvode. To su snimili slovenski stručnjaci,a sve je u jednu cjelinu spojio akademski skladatelj Boštjan Perovšek. Kipove kukaca, također zastupljene na izložbi izradio je akadwemski kipar Denis Krašković. Ovom izložbom također želimo osvijestiti važnost očuvanja tih vrsta koje su izložbom predstavljene, a ima ih preko 1000, neki su primjerci stari oko 100 godina -dodao je Petar Crnčan, koji se bavi i prepariranjem kukaca.

-Također je vrlo značajno da smo prilikom dolaska u Gradski muzej Nova Gradiška na fasadi, u zasjenjenom prostoru pronašli jednu rijetku vrstu vodencvijeta-kukac čija ličinka veći dio svoga života živi u vodi, gdje se hrani različitim sitnim beskralježnjacima, a vrlo kratko provede kao odrasli kukac, koji leti, prilikom čega se razmnožava i nedugo nakon toga ugiba. To se može vidjeti u ovim prostorima upravo sada krajem travnja i početkom svibnja i imamo sreću što smo baš sada došli ovdje postavljati izložbu i pronašli veliki broj tih kukaca od kojih će nekoliko biti preparirano i trajno pohranjeno u muzejsku zbirku- naglasio je na kraju konferencije Petar Crnčan.

S otvorenja izložbe

Da Novogradiščani poštuju i cijene kulturu dokazali su i ovoga puta velikim odazivom. U ime domaćina i organizatora izložbe pozdravne im je riječi uputila dr. Marija Mihaljević , a nazočno je bilo oboje autora dr.sc. Iva Mihoci i mag. eksperimentalne biologije Petar Crnčan, kao i skladatelj Boštjan Perovšek te ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb prof. dr. sc. Tatjana Vlahović.

-Ovime otvaramo i suradnju vezanu uz našu muzejsku prirodoslovnu zbirku za koju su nam ovi stručnjaci obećali pomoći u stručnoj determinaciji-istaknula je, među ostalim dr. Mihaljević.

-Posebice me veseli da smo napokon stupili u suradnju s Gradskim muzejom NG, s jednim od rijetkih muzeja u ovom dijelu RH, koji ima prirodoslovni odjel, prirodoslovne zbirke i kao matični muzej zaista smo tu da pomognemo i da ovaj dio Hrvatske, ova naša prelijepa panonska Hrvatska također dobije prirodoslovne, ako ne Muzeje, onda prirodoslovne odjele i da oni sažive u pravom smislu riječi. Dvoje mojih vrijednih djelatnika su upravo iz NG, geolog Dražen Japundžić i dr.sc. Martina Podnar Lešić i od srca vas sve pozdravljaju i žale što zbog zadataka na terenu nisu mogli biti večeras nazočni otvorenju izložbe koja je inače u Novu Gradišku stigla iz Požege gdje je postigla vrlo veliki uspjeh, u Požegu je stigla iz Metkovića, a iz NG seli u Dubrovnik povodom Ljetnih dubrovačkih igara. Mislim da i to govori koliko je izložba vrijedna i značajna. Kod nas u Zagrebu otvorena je koncem 2016. godine i jedna je od izložaba, koja je relativno kratko i bila u matičnom muzeju zato što su odmah stizali pozivi za gostovanja.. Nadam se da će i građani Nove Gradiške , kao i svi izvan nje, koji ju dođu posjetiti, biti zaista oduševljeni s nečim što je prirodoslovlje, a naginje kulturi, umjetnosti- naglasila je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba.

O izložbi je na otvorenju govorila dr. sc. Iva Mihoci jedna od autorica te istaknula: “Ideja za ovu izložbu upravo je inspirirana zvukovima prirode, a javila se prije tri godine kada smo upoznali našeg suradnika, najpoznatijeg akustičara na našim prostorima Boštjana Perovšeka, koji zapravo dugi niz godina oblikuje ovakve zvučne prostore, a ozvučio je i središte Ljubljane, kao i mnoge prostore u Europi, brojne muzeje. Ovdje ćete čuti četiri razdvojena zvučna prostora, a koja predstavljaju zapravo zvukove kukaca, koji su podijeljeni u četiri osnovne cjeline. Na početku postoji općeniti zbor kukaca pjevača, zatim jedan izdvojeni zvuk mrava-zanimljivog socijalnog kukca, a zatim zvukovi bogomoljke, rovca i u posljednjem prostoru svima dobro poznatih pjevača koji asociraju na proljeće i ljeto kao što su hrastova strizibuba ili neki manje poznati vodeni kukci, kao što je vodena stjenica. Također ćete vidjeti da rijetki kukci imaju pravi organ za proizvodnju zvuka. Najčešće su to brojne druge strukture koje služe za hodanje ili za razmnožavanje ili neke druge funkcije. Zaista treba poslušati te lijepe zvukove, tu orkestriranu prirodu. Kolega Boštjan nam je predstavio te zvukove koje zapravo u prirodi ne čujemo izolirane od drugih”.

Boštjan Perovšek zahvalio je na pozivu u Novu Gradišku i istaknuo ljepotu prostora Gradskog muzeja NG te naglasio: “Kada hodate ulicama ili prirodom, zapravo hodate zvučnim prostorima i svaki od njih ima neki svoj izraziti zvuk, a kada dođete na ovakvu izložbu može vam se činiti da to možete čuti i u prirodi. Ali nije tako. Ono što ćete čuti u ova četiri prostora izložbe je kombinacija zborova koje možete snimati na način da snimate čitav zbor nekih kukaca ili ptica. A s druge strane možete snimati i soliste. Kako čuti one zvukove koje ne možete slobodnim uhom jer je previše buke oko vas. Tako ovdje ide kombinacija sola, zbora koji zaista postoji i zbora koji je nekako napravljen kao da je vještački zbor. To je ona ideja da počnemo hodati prirodom i osjećati i čuti sve ono što je oko nas. I kada ste u prirodi zatvorite oči i slušajte njezine zvukove, a na isti način možete to učiniti i ovdje na ovoj izložbi”. Perovšek se zahvalio Prirodoslovnom muzeju iz Ljubljane koji mu je, kako je istaknuo, dao na izbor mnogo zvukova (njihov arhiv zvukova kukaca i ostalih životinja po broju zvukova je četvrti u Europi), kao i Prirodoslovnom muzeju iz Pariza.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, a uz njega je bila i njegova zamjenica Ivana Trupina. Zahvalio je Prirodoslovnom muzeju iz Zagreba i, među ostalim, rekao: “Očekujemo vas uskoro ponovno. Vidimo da su gradovi koji su na listi gostovanja ove izložbe, veliki pa mi je izuzetno drago što se i naš mali, ali lijepi gradić našao među njima. Idući puta kada vas budemo zvali ravnateljica će vas tražiti puno veću zbirku jer ćemo do kraja godine vjerojatno otvoriti još 300 kvadrata izložbenog prostora. Uživajte u ovoj izložbi i u zvuku!”

U razgledanje izložbe uz stručno objašnjenje i u interakciji s posjetiteljima poveo je Petar Crnčan, jedan od autora.

Svakako ste pozvani svi vi dragi sugrađani, djeco, mladi, svi vi koji navratite u Novu Gradišku, razgledati ovu vrijednu izložbu u kojoj ćete, sigurni smo, istinski uživati.

Related Post