KAKO OSTATI NA SVOJIM ZDRAVIM I LAGANIM NOGAMA ?

3230 0

Upitajmo se poklanjamo li dostatno pozornost svojim nogama,posebice stopalima? Svakog dana načinimo oko 15.000 koraka. U 70 godina života pređemo 4 puta oko zemljinog ekvatora. Cijelog dana smo na svojim nogama.

Satima se mučimo u neudobnim cipelama ,ali ih trpimo zbog mode i estetike.O patikama i da ne govorimo.Tek navečer kada se pojave bolovi i otok sjetimo se svojih stopala. Teške noge, bolovi u listovima, otečeni gležnjevi, pojava grčeva, pojačano znojenje, trnci, hladne noge, debela koža na petama, žuljevi, urastao nokat, ravna stopala, iskrivljen palac prema ili na drugom prstu stopala, promjene na koži ili noktima, znojenje, neugodni mirisi, svrbež, gljivična oboljenja, proširene vene i t.d.

Refleksne točke na tabanima stopala povezane su živcima sa svim dijelovima i organima organizma,pa se bolovi u nogama mogu osjetiti u cijelom tijelu. Naša stopala tako čuvaju naše tijelo!

Od ranog djetinjstva prijeti velik rizik od deformacija stopala,koje se mogu osjetiti kao pojava bolova u koljenima,,kukovima i kralježnici.,pa tako danas spušteno ili ravno stopalo je sve učestalije do 80% u osoba mlađe i srednje dobi.

Posebno su ugrožene osobe koje dugo sjede, manje se kreću, a jače trpe osobe koje nose neudobnu obuću. To su frizeri, zubari, kirurzi, prodavači, šalterski radnici, poštari…

Zašto govorimo o stopalima? Zato što su stopala ponekada prva meta bolesti,a promjene na stopalima, mogu biti prvi znak za uzbunu,dok liječnici to smatraju neznatnim problemom.Dakle, „boli babu peta“nije za ismijavanje osobe koja ima bolove u nogama.

Primjerice, pojačano znojenje stopala iz 250,000 žlijezda znojnica na njima mogu dnevno izlučiti 2 dl. znoja što ukazuje na spuštena stopala,a kasnije na proširene vene. Znojenje i promjena topline po noći može ukazati na bolest štitnjače.

Zaista, mogu li stopala otkriti neke bolesti? Da, i to oko 8 drugih bolesti!

Prva je šećerna bolest-diabetes mellitus. Prvo se pojave trnci-mravci u prstima, zbog oštećenih živaca, natečeni tabani, infekcije oko noktiju, teže zarašćivanje ranica na stopalima, dok još šećer u krvi nije znatno povišen.

Druga bolest je podagra-giht. Iznenada ujutro zacrveni i natekne i jako boli zglob kod nožnog palca,zbog taloženja mokraćne kiseline u zglobnu hrskavicu,što je sigurna dijagnoza.

Treća bolest je reuma-upala. Zglobovi si bolni deformirani, natečeni. Prsti postaju slični pandžama, kao prvi znak.

Četvrta je pogoršanje cirkulacije. Ovdje su stopala kao drugo srce,to jest kao neka pumpa.

Stezanjem mišića na tabanima uz tlačenje prilikom hodanja osigurava se lakše vraćanje venozne krvi prema srcu.

Peto je loša i neuravnotežena prehrana,jer se u crijevima ne iskoriste važni sastojci hrane, pa stopala šalju prve poruke upozorenja promjenama na noktima. Nokti postaju krhki sivi, prozirni, žućkasti ili se mrve zbog manjka nekih vitamina kao A, E ili B.

Šesto su promjene na krvnim žilama i pojavljuju se hladna stopala,nokti rastu sporije ili bole,kasnije se pojavi pri hodanju nagla bol u listovima potkoljenica,pa se zbog bolova mora zaustaviti dok bol ne umine. Sada se već radi o aterosklerotskim promjenama na arterijama, koje gube elastičnost,sužavanju se.Ove su promjene brže i jače u strastvenih pušača.

Sedmo su promjene na živcima-nervni poremećaj.Ako se pojavljuje savijenost središnjeg luka stopala s bolovima zbog čega se počne zbog težine tijela oslanjati samo na peti i na vrhovima prstiju, to ukazuje na uklještenje živca u području kralježnice zbog hernije diska i oštećenje živca – išijas.

I osmi problem je ubrzano proširenje vena, često je nasljedno,ali je i posljedica dugog stajanja, debljine, trudnoće, kontracepcijskih pilula, ali i zbog neodgovarajuće obuće!

Nogama ,a posebice stopalima treba poklanjati pozornost od djetinjstva i svakodnevno pregledavati. Za točnu dijagnozu najbolje je hodati bos i sa svih strana pregledati položaj i izgled stopala. Zatim hodati na prstima i na petama. Može se učiniti test da nakon ležanja kroz 3 minute s uzdignutim nogama, spustite noge niže od tijela i promatrati promjene kao izgled prokrvljenost, boju kože od 5 sekundi do 20 minuta! Ukoliko sami ne otkrijemo razlog za tegobe i posljedične promjene treba se posavjetovati s liječnikom, ortopedom,dermatologom ili neurologom.

Normalno stopalo ima 26 kosti i oslanja se na 3 točke, a svod mora biti uzdignut od 15 do 18 milimetara. Postoje li promjene treba započeti s ciljanim vježbama,već od 3 godine kada se počne formirati stopalo. Pojava žuljeva je znak loše i tijesne obuće, pa cipele treba kupovati u kasnim popodnevnim satima a ne ujutro, u stajanju i hodanju, najbolje za pola broja veće, jer mogu dovesti do rasta nokta u meso na palcu.

Za „ravna“ stopala rješenje uz vježbe mogu biti ulošci. Ulošci su pasivno sredstvo i ne pomažu kod već deformiranog stopala da se ispravi,ali mogu smanjiti ili spriječiti bolove! Koriste samo ako su izrađeni po mjeri,a ne kupljeni u trgovini. Danas se ulošci određuju kompjutorski aparatom pedoskopom!

Kad se dobiju ulošci i započnu nositi dolazi do nezadovoljstva ako nositelj uložaka ne dobije prave upute. U početku uloške treba nositi samo 1 sat nekoliko dana, pa po 2 sata i tako dok se na njih ne prilagodi stopalo i mišići,a onda se ne smiju osjećati,kao što ne osjećate svoj nokat.Tada su oni pravi lijek protiv bolova.

Stopala su uvijek pokrivena što im smanjuje funkciju i „disanje“,povećava znojenje stvarajući uvjete za razvoj gljivica. Uz to važne su i čarape, najbolje od pamuka i poželjno je mijenjati svakog dana nakon pranja nogu sapunom.

Najčešće zaboravljamo da je za čuvanje stopala najvažnije uz higijenu i pravilan izbor i nošenje obuće! Za bolje i zdravije noge povremeno podići noge u zrak i tresti par minuta,a dok sjedimo staviti noge na stolić ili stolac. Ujutro i navečer masirati kružnim pokretima od stopala prema listu potkoljenice.

To se može i mlazom hladne vode u kadi, kao hidromasaža. Ne nositi previsoke pete koje moraju i u kući i vani biti uvijek iste visine, najbolje do 3 cm. Kad god imate priliku skinite cipele i gibajte noge kruženjem stopalima.

Zdravo je hodati bos.

Za umorne noge najbolja je kupka od mineralnih soli i eteričnih ulja.

Brinete li i njegujete stopala dugo će vas služiti bez tegoba.

Za srijedu 16-svibnja 2012.

Piše: mr.sc. Dragoljub Kocić,dr. med.internist-emeritus

Related Post

KOMUNIKACIJA I NAŠE ZDRAVLJE 2

Autor - 07/11/2012 0
SVJETSKI HUMANITARNI DAN – DAN ZABORAVLJENIH LJUDI – OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 23.STUDENOG,A 25.ZAPOČINJE MEĐUNARODNI TJEDAN PRIJATELJSTVA I MEĐUNARODNI DAN…

LIJEK I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 27/02/2013 0
Što moramo znati o lijeku koji odlučimo popiti? Tko danas nije sam posegnuo za aspirinom, voltarenom,lekadolom,gastalom ili sličnim lijekom?

KRETANJE DO ZDRAVLJA

Autor - 22/02/2012 0
Prošlo je deset godina od kada je Svjetska zdravstvena organizacija 2002. godine pokrenula inicijativu za buđenje pučanstva u sprječavanju neprenosivih…