KOD VRAKIĆA U SIČAMA: Tko nam može svinjokolju zabraniti?

2835 0

Autor Franjo Samardžić

SIČE, 7. prosinac 2018. – Strah da će tradicionalne svinjokolje biti zabranjene nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju bile su pucanj u prazno, a strah neopravdan. I dalje se u slavonskim domaćinstvima na tradicionalna način obavlja jedan od zahtjevnijih godišnjih poslova. Iako je na prvi pogled sve jednostavno, to ipak nije tako. Meso treba dobro znati obraditi i nasoliti, a isto tako, iako su ukusi različiti, znati napraviti dobru kobasicu i kulin. Isto je tako i sa čvarcima. Sušenje, također, nije tako jednostavan posao, a treba znati odimljeno i osušeno meso sačuvati od kvarenja. Bez obzira na ukuse nema loših slavonskih delicija iz pušnica, pa se tako za kobasice i za kulin kaže da su svi dobri.

Vremenske prilike su se popravile, zahladilo je i vrijeme je upravo onako kako se priželjkuje. Svinjokolje se zato ovih dana privode kraju.

Da neće izumrijeti kao tradicija ili biti zabranjena svinjokolja u Slavoniji uvjerili smo se kod Antuna Vrakića u Sičama. Prizor koji smo ugledali u njegovom dvorištu nije baš uobičajen što se najzornije može vidjeti na fotografiji i odoka ocijeniti kolika treba biti snaga dizalice da podigne šesnaest polovica težine sedamdesetak kilograma. Iako kažu da fotografija govori više od riječi treba naglasiti da za toliku količinu mesa spremiti na soljenje, napraviti kobasice i kuline, krvavice i švargle, te istopiti mast, treba dobar tim ljudi.

Antun kaže da su ove godine količinu svinja koje su zaklali malo smanjili. Dodaje da su za kvalitetne suhomesnate delicije potrebne i kvalitetne svinje. On ih je našao u Gundincima gdje ih redovito kupuje svake godine. Ove je godine kupio osam tovljenika svaki težine od 150 kilograma.

Imati će u pušnici što dimiti, a trebati će, iako je godina duga, i dobra ekipa od omasti brkove i pojede ih. Kod Vrakića je to, s obzirom na količinu, malo teže, a uvijek ima i zaliha iz proteklih godina. Poslije šunke stare tri godine, na ovogodišnjoj svinjokolji, moglo se kod Vrakića popiti i dobro domaće vino.

Related Post