Kome to u Zadru do zdravlja nije? – Radnička fronta satirom žestoko iskritizirala uvjete u Zadarskoj bolnici

1022 0

ZAGREB – Radnička fronta na svojoj je službenoj web stranici objavila tekst kojim se osvrnula na aktualno stanje u Zadarskoj bolnici. Naime, početkom siječnja zadarski ginekolozi upozorili su da je u Zadru čak 13 tisuća žena, od čega 600 trudnica, ostalo bez primarne ginekološke skrbi. Radnička fronta tim je putem htjela izraziti podršku prosvjedu protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadarskoj županiji i šire koji će se održati u nedjelju na zadarskom Narodnom trgu.

”Neobičnim mjerama do većeg nataliteta – Zadarska županija na tragu revolucionarnog rješenja pada nataliteta u Hrvatskoj
Zadarska županija, utvrda Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja se kune u hrvatsku obitelj i porast nataliteta potrudila se poduzeti sve mjere kako bi osnažila hrvatsku ženu i potpomogla rađanje što većeg broja djece. U tu svrhu Zadarska županija posegla je za neuobičajenim mjerama. Utvrđeno je naime da što žena manje zna, to više rađa. Kad je Zadarska županija to utvrdila, zasuzile su joj oči. Dosjetila se načina kako jednim udarcem ubiti dvije muhe: smanjenjem broja ginekologa i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, pacijentice će prekasno saznati za trudnoću te će temeljem zakonskih odredaba morati iznijeti trudnoću do kraja, ergo rodit će. A ima li boljeg za zdravo hrvatsko društvo negoli da je žena uz ognjište i da rodi svu djecu koju joj podari suprug? Kad za ove mjere čuše u Hodu za život, zapjevaše glasno aleluja!”
Na ovaj je način Radnička Fronta htjela upozoriti na sve učestaliji problem nedostatka ginekologa/inja i drugih zdravstvenih djelatnika u hrvatskom javnom zdravstvu, najoštrije kritizirajući stanje u Zadarskoj županiji: ”Zadarska županija dokaz je do koje su mjere vladajuće strukture spremne ići s lakrdijom koju zovu vladanjem. Ne samo da u Zadarskoj županiji nema dovoljan broj ginekologa. U Zadarskoj županiji nema dovoljan broj pedijatara, nema ni ortodonata ni stomatologa. Nema ih u javnom zdravstvu, ali zato ćete mnoštvo naći u privatnom sektoru.”
Problem je, ističu iz Radničke fronte, upravo u politici privatizacije primarne zdravstvene zaštite: ’’Zadarska županija nije odgovorna za stanje u zdravstvu, ali jest za svoju županiju. Odgovorna je Vlada Republike Hrvatske koja je dopustila privatizaciju zdravstva i koja se sama diskreditira svaki put kad spomene riječi demografija, obitelj i Hrvatska.’’
’’Vlada RH ne voli Hrvatsku jer da je voli, osigurala bi svima Ustavom zajamčenu primarnu zdravstvenu skrb. Vlada RH samo voli riječ Hrvatska jer su joj njezini građani neiscrpan izvor bogatstva.’’ , zaključili su iz te stranke.
Radnička fronta zagovara ukidanje privatnog zdravstva i kvalitetno javno zdravstvo dostupno svima. Iz tog razloga, iz ove političke stranke pozvali su sve građane da se u nedjelju pridruže prosvjedu i na taj način pruže podršku najranjivijim skupinama u sustavu – ženama, a posebice trudnicama, rodiljama i babinjačama.

Related Post