KUD „TKANICA“: Mladi u Okučanima su jamac očuvanja folklorne i glazbene baštine

1080 0

Autor Franjo Samardžić, Foto: Ivanka Herceg, Franjo Samardžić
OKUČANI, 15. svibnja 2019. – Osamnaesti Susret folklornih skupina RH “Obnovimo baštinu” Bljesak 2019. održan prošle subote u Okučanima još jednom su se potvrdili kao hvalevrijedna manifestacija koja okuplja zaljubljenike u folklornu baštinu i običaje. Iako se kulturno-umjetnička društva suočavaju s brojnim problemima, posebno s nedostatkom mladih u svojim redovima, entuzijazmom potvrđuju da za očuvanje folklorne i glazbene tradicije u njihovim sredinama nema bojazni. Neće stoga nestati ovakve manifestacije, a na pozornicama tradicijskog plesa i pjesme, kao ni ljepote i šarenila narodnih nošnji.
Posebno se to odnosi na organizatora ove manifestacije KUD „Tkanicu“. Može se kazati da je okučansko kulturno-umjetničko društvo, na čijem je čelu Zrinka Grgić, uspjelo okupiti zavidan broj mladih. Upravo su oni svojom brojnošću, ali i nastupom za koji je zaslužni koreograf Saša Šapić i voditeljica tamburaša prof. glazbe Brankica Korač, potvrdili koliki značaj ima rad s mladima. Treba pritom istaknuti i doprinos koji, zahvaljujući ravnateljici Ivana Mijatović, daje Osnovna škola Okučani u kojoj se u izvannastavnim aktivnostima učenici upoznaju s folklornom i glazbenom baštinom i njenim značajem koji ima u životu svakog naroda.
U cijelu priču o KUD-u „Tkanica“ treba dodati i Općinu Okučani i načelnika Acu Vidakovića, koji uviđa značaj koji on ima u društvenom životu, ali i probleme s kojima se susreću ljudi koji ga vode. Ističe zato obvezu Općine da materijalno i na druge načine potiče rad i okupljanje, posebno mladih.

Related Post

HVALA HRVATSKA

Autor - 03/08/2012 0
U Slavonskom Kobašu i Trnjanskim Kutima svečano su 31. kolovoza otvorena dječja igrališta, donacija Vlade Japana Hrvatskom Crvenom križu. Igrališta…

BICIKLISTIČKA VOŽNJA

Autor - 15/10/2014 0
SLAVONSKI BROD, 14. listopad 2014. -Dana 13. rujna, oko 8.30 sati, ispred zgrade policije u Mažuranićevoj ulici, u okviru programa…