LISTA SRAMA I OČAJA

2568 0

U brodsko-posavskoj županiji na listi srama je 3.148 poreznih dužnika, a među prvih 300 iz Nove Gradiške i 10 općina novogradiškog kraja ima ih 96.

 

NOVA GRADIŠKA, 21. siječanj 2013. – Porezna uprava pokrenula je ovrhe nad pokretninama i nekretninama poreznih dužnika s tzv. liste srama. Da šale nema svjedoče i ovrhe, ne samo nad stanovima i drugim objektima, već i nad automobilima, oranicama, voćnjacima pa i na parkirnim mjestima.

 

U brodsko-posavskoj županiji na listi srama je 3.148 poreznih dužnika, a među prvih 300 iz Nove Gradiške i 10 općina novogradiškog kraja ima ih 96. Dužni su od 270.000 do 1.900.000 kuna. Na trećem mjestu je novogradiški obrtnik sa dugom od 1,8 milijuna kuna, na 12. također Novogradiščanin sa 1,4 milijuna, na 14. poduzetnik iz Rešetara sa 1,2 milijuna, a na 17. poduzetnik iz Davora sa 1,1 milijun kuna.

 

Na listi su s novogradiškog područja obrtnici, trgovci, ugostitelji, prijevoznici i drugi građani. Porezna uprava listu je objavila u srpnju prošle godine, a na njoj su se našle pravne osobe s dugovanjima iznad 300.000 kuna, obrtnici s dugovanjima većima od 100.000 kuna te građani koji za poreze i doprinose pojedinačno duguju više od 15 tisuća kuna.

 

Neki dužnici nisu čekali da im poreznici ovrše njihovu imovinu. Manji dio njih počeo je plaćati svoje dugove pa na listi poreznih dužnika stoji opaska da je podmiren dio duga.

 

Porezni obveznici plaćanje poreznog duga jamčili su svojim nekretninama. Jednom od takvih, koji se bavio prijevozom, posao je propao, pa očekuje da će ostati bez kuće, a on i njegova brojna obitelj na socijali. Ima, međutim, i onih koji su olako shvatili svoje obveze prema državi. Bivši ugostitelj, koji nije podmirivao obveze prema mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, danas se čudi kako mu je dug mogao narasti na 250.000 kuna. Još uvijek se nada oprostu duga koji ne može platiti, a ne vjeru8je da će mu uzeti kuću.

 

Bez imovine bi mogli ostati i oni koji je nisu dali u zalog, ako poreznici utvrde da su u svojim tvrtkama izbjegavali plaćati poreze i doprinose, iako su novac imali, ali su ga prebacivali na privatne račune ili su iz tvrtke, preko sestrinskih poduzeća, izvlačili sredstva. Smatrali su da žive u državi u kojoj nije sramota ne plaćati porez.

Porezna uprava neka dugovanja ipak neće uspjeti naplatiti, ili će ih teško naplatiti. Na listi srama, naime, ima i onih Novogradiščana koji to nisu dvadesetak godina. Radi se o Srbima koji više ne žive u Novoj Gradiški i nalaze se drugim državama. Ima i mrtvih duša.

Related Post

U POVODU BLAGDANA SVIH SVETIH

Autor - 31/10/2014 0
NOVA GRADIŠKA/SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2014. – Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policije, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije, organizacija,…

AKCIJA „ŠAGOVINA 91“

Autor - 21/12/2019 0
Razbijeno strateški važno neprijateljsko uporište Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA/ CERNIČKA ŠAGOVINA, 21. prosinac 2019. – Danas se u Cerničkoj…