Mali poljoprivrednicima za razvoj gospodarstva dodijeljeno 44,5 milijuna kuna

1267 0

Autor Franjo Samardžić
Za kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, izgradnju i opremanja prostore u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade sa područja brodsko-posavske županije potpisana su 22 ugovora
ZAGREB – Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić je 5. lipnja 2019. godine u Zagrebu, u nazočnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, potpisala ugovore vrijedne 44,5 milijuna kuna s 400 poljoprivrednih gospodarstava.
Po 15 tisuća eura za razvoj gospodarstava su dobili mali poljoprivrednici koji su zadovoljili uvjete na trećem natječaju tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH.
Najviše projekata došlo je iz Splitsko – dalmatinske i Osječko – baranjske županije. Sa područja brodsko-posavske županije potpisana su 22 ugovora.
Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima, poput: kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim izgradnje i opremanja prostore u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici financiraju i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeva i opreme te podižu višegodišnje nasade, a grade i objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.
S današnjim danom kupno su potpisana 1.043 ugovora sa trećeg natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta. Inače, Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj, a korisnicima programa je do 31. svibnja 2019. godine isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što čini 38% ukupno dostupnih sredstava.

Related Post

Autor - 23/01/2017 0
NOVA GRADIŠKA – Rukometni veterani Nove Gradiške u sjećanje na doajena novogradiškog sporta Ivu  Petranoviću, organiziraju Veteranski turnir”Ivo Petranović”.  Na…