MARTINJSKA ZABAVA UDRUGE VINOGRADARA I VOĆARA „SVETI VINKO“

751 0

STARO PETROVO SELO, 11. studeni 2012. – Petrovoselski vinogradari sinoć su krštenjem mošta u vino proslavili trud koji su cijele godine ulagali u vinogradima i podrumima. U povodu blagdana sv. Martina, zaštitnika vinogradara i podrumara

, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ organizirala je devetu po redu tradicionalnu pučku svečanost krštenja mladog vina. Nakon obnove bili su prvi koji su sa svojim prijateljima napunili Petrovoselski dom, družili se i zabavljali uz dobru svirku tamburaša „Satira“. U ime udruge sve ih je pozdravio predsjednik Vladimir Plavac. Program je vodila Višnja Mikić. “Vinski kardinal” Vlado Bauer uz asistenciju “vinskih biškupa” obavio je ceremoniju krštenja mošta u vino. Kum mladom vinu bio je ove godine Milan Posavčević.Organizirana je i tombola. Vinko Majer, vinogradar iz Nove Kapele dobio je tačke i kao najsimpatičnija osoba u dvorani mogao je birati koga će u tačkama propvozati.

 

Petrovoselski vinogradari i vinari imali su razloga za slavlje. Iako je ova godina dala manji urod neće nedostajati kvalitetnih petrovoslekih vina, ponajprije graševine, a potom rizlinga, pinota i frankovke.

 

-Iako je za trećinu manje vina nego lani ono je zato jako dobre kvalitete. Slador je bio 22 pa ove godine imamo jaka vina sa 12,6 alkohola. Nije bilo bolesti jer smo zahvaljujući našem trudu i radu vinograde uspjeli zaštiti od bolesti, a nije bilo ni tuče – kazao je Vladimir Plavac. Ponosno je dodao da petrovoselsko podneblje više nikada neće biti zapuštena šikara već obradive površine na što su ponosni vinogradari i voćari, koji se ponose svetim Vinkom i vinogradarskom tradicijom.

Related Post