TURISTIČKO PRIZNANJE DOMAĆINSTVU PETAR DUMENČIĆ: Starci, selo bez stanovnika postaje turistička destinacija

23283 0

Autor Franjo Samardžić
Foto: Franjo Samardžić , TZ BPŽ, Elektrotenička i ekonomska škola

STARCI, 30. siječnja 2020. – O Starcima, selu koje su početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća počeli napuštati njegovi stanovnici i na kraju ga gotovo svi napustili, pisali smo u posljednje vrijeme u nekoliko navrata. Pisali smo i o tome da se na obronke Babje gore vratio život, ali ne na stari način. Interes pojedinaca , uz potporu Općine Staro Petrovo Selo, zapušteno zemljište i šikare, pretvorili su, u većem dijelu, u vinograde i voćnjake.
Iako još uvijek bez stanovnika, ostali su od starih Starčana samo Jura i Ana, Starci su postali poznati po manifestacijama koje se tamo održavaju, od Vinkova u Starcima do glazbene manifestacije Rock Starci, koja je postala regionalno poznata.
Starci su neplanirano pošli turističkim smjerom i postali mjesto u kome se grade vikendice, rado dolazi na izlete i na razne skupove za koje je, uz ljepotu krajobraza, prostorne uvjete na svom imanju osigurao Petar Dumenčić.


Da je tomu tako potvrđuje i turističko priznanje koje dobilo njegovo seosko domaćinstvo. Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kao posebno priznanje dobilo je u kategoriji „Turistička seljačka obiteljska gospodarstva“. Svečanost dodjele nacionalnih nagrada održana je 28. siječnja 2020. godine u Zagrebu u Hotelu Academia
Projekt „Suncokret ruralnog turizma“ provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “ Klub članova Selo“, a SEOSKO DOMAĆINSTVO PETAR DUMENČIĆ“, kao kandidata za ovo prestižno turističko priznanje predložila je Turističke zajednice Brodsko – posavske županije.
Ovo priznanje sigurno je vjetar u leđa obitelji Dumenčić, ali i ostalim Starčanima i Općini Staro Petrovo Selo da još bolje osmisle sadržaje koji će biti turistička ponuda.

Related Post