MATICA HRVATSKA – Nakon Dalmacije i Slavonija će imati film o marijanskim svetištima (foto)

1129 0

NOVA GRADIŠKA, 8. travanj 2011. – Hvale vrijednu tribinu o digitalnom snimanju hrvatske mariološke baštine sa projekcijom filma „Stella maris Dalmacije“ organizirao je jučer ogranak Matice hrvatske u vjeranaučnoj dvorani župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Šteta što ovaj film o marijanskim svetištima u Dalmaciji nije došlo vidjeti više naših sugrađana i porazgovarati s dr. sc. Hrvojkom Mihanović-Salopek, višom znanstvenom suradnicom HAZU, scenaristicom, redateljicom i voditeljicom projekta i prof. Alojziem Prosoliem, producentom filmskog projekta i direktorom izdavačke kuće „Sveta glazba“.

– Drugi već imaju ovakve filmove o znamenitim marijanskim svetištima. Stoga smo profesor Alojzije Prosoli i ja odlučili da ćemo i mi nešto takvo imati. Odlučili smo se za multidisciplinarni projekt da objedinimo crkvenu povijest i marijanska svetišta, knjige i književnost naših velikana književne riječi koji su posvetili svoje književno nadahnuće na čast Mariji, slikare i freske posvećene njoj, klasičnu glazbu i autentičan hrvatski folklor te etnološke običaje. Film je po žanru znanstveno obrazovni, ali također ima i funkciju da potiče turiste i hodočasnike na posjet svim tim našim mjestima. Veselimo se i nadamo se, sada kada smo završili jadransku obalu, da krećemo u Slavoniju – kazala je nakon prikazivanja filma dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.

Film “Stella maris Dalmacije” prikazuje štovanje Bogorodice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Hvarskoj biskupiji od srednjega vijeka preko renesanse pa sve do današnjih dana. U snimkama su predstavljena znamenita marijanska svetišta te antologijski odabir djela iz teološke, književne, likovne i glazbene baštine posvećene Gospi.  

Related Post