Memorijal “Cvitković-Vukšić”,

457 0

NOVA GRADIŠKA, 28. prosinac 2012. – U subotu 29. prosinca

2012. godine održati će se tradicionalni Memorijal “Cvitković-Vukšić”, malonogometni turnir koji je prije 20 godina utemeljio i organizirao Malonogometni klub “NG Unitas” u čast dvojice poginulih hrvatskih branitelja nogometaša, ali i u spomen na sve poginule branitelje koji su živote dali za slobodnu i neovisnu domovinu.

 

Tradicionalni malonogometni memorijal prilika je da se oda počast poginulim braniteljima. U 12 sati na njihove grobove na gradskom groblju bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom i za sve poginule branitelje kod spomen obilježju poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na trgu dr. Franje Tuđmana.

 

U 13 sati i 30 minuta u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška počinje malonogometni turnir.

 

DAVORIN (Jerkov) CVITKOVIĆ 30. prosinca 1960. – 30. prosinca 1991.


Hrvatski branitelj Davorin Cvitković rođen je 30. prosinca 1960. godine u Novoj Gradiški od majke Mire, rođene Kovač 1931. godine i oca Jerka rođenog 1926. godine u Hrvacama. Svi su imali stalno mjesto prebivališta u Novoj Gradiški. Po nacionalnosti bio je Hrvat, a po vjeroispovijesti katolik. Završio je srednju ugostiteljsku školu i po zanimanju bio je konobar.

 

Pristupio je dragovoljno Hrvatskoj vojsci i bio je pripadnik 121. brigade. Ratovao je na novogradiškom bojištu. Poginuo je 30. prosinca 1991. godine u borbi za oslobođenje četničkog uporišta Širinci. U želji da pomogne teško ranjenom suborcu, izložio se kao meta snajperistu i tom prilikom smrtno stradao. Sahranjen je na Centralnom groblju u Novoj Gradiški uz sve vojne počasti. Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992. . iu Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Ukazom predsjednika republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno je dobio počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga RH.

 

Bio je oženjen Vesom, rođenom Vučetić, a iza njega je ostala kćerka Vanja, rođena 10. siječnja 1987. godine.

 

DOMAGOJ (Antin) VUKŠIĆ 30. kolovoza 1971. – 30. prosinca 1991.


Hrvatski branitelj Domagoj Vukšić rođen je 30. kolovoza 1971. godine u Zgrebu od majke Blagice, rođene Čuvalo 1953. godine u Gornjem Proboju, općina Ljubuški, Bosna i Hercegovina i oca Ante rođenog 1948. godine u Otoku, općina Ljubuški, BiH. Nakon rane majčine smrti, odgaja ga baka kata u Hercegovini, a od šeste godine pomajka Milka i otac Ante. Svi su imali stalno mjesto prebivališta u Novoj Gradiški. Po nacionalnosti je Hrvat, katoličke vjeroispovijesti. Završio je osnovnu i srednju matematičko-informatičku školu u Novoj Gradiški te upisuje Geodetski fakultet u Zagrebu. U osnovnoj i srednjoj školi aktivno se bavio športom, prije svega rukometom i nogometom i igrao je aktivno nogomet u NK Tang i NK Sloga. U rujnu 1990. godine odlazi u tzv. JNA iz koje bježi krajem 1991. godine., Nakon dolaska kući dragovoljno se priključuje Hrvatskoj vojsci. U početku je bio pripadnik tzv. studentske postrojbe, a kasnije I satnije, I bojne, 121. brigade. Bio je član diverzantskog vida. Ratovao jer na novogradiškom bojištu, (Poljane, Cernička Šagovina, Trnava). Poginuo je 30. prosinca 1991. godine prilikom oslobađanja Gornje Trnave u direktnoj borbi s pripadnicima zločinačke JNA. Sahranjen je na Centralnom groblju u Novoj Gradiški uz sve vojne počasti. Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992. i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Medaljom grada Nova Gradiška. Ukazom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno je dobio počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga RH.

 

Pokojni Domagoj nije bio oženjen.

 

Biografije poginulih branitelja preuzete su iz knjige Novogradiški žrtvoslov – poginuli, smrtno stradali i umrli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu 1991. – 1997. autora prof. Ante Vukšića.

 

MEMORIJAL : raspored utakmica

 

U 13 sati i 30 minuta u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška počinje malonogometni turnir utakmicom juniora Elektrotehničke škole i “Mladosti” iz Cernika.

 

14.05 – juniori “Sloga” (NG) – “Gimnazija” (NG)

 

14.45 – pioniri mlađi “Sloga” (NG) – “Mladost” (Cernik)

 

15.25 – juniori utakmica za 1. mjesto

 

U 16 sati i 5 minuta je otvaranje turnira 20. Memorijal “Cvitković-Vukšić” uz spomen na poginule branitelje i podjelu odličja za juniore.

 

Raspored utakmica:

 

16.20 – veterani stariji “Bocca Juniors” – “Nedjeljom u 10”

 

17.00 – veterani “Zbrojovka” – “Toro Contra”

 

17.35 – veterani “70-e” – “Zbrojovka”

 

18.15 – utakmica rukometnih veterana – “1. osmogodišnja škola” – “2. osmogodišnja škola”

 

18.50 – veterani “70-e” – “Toro Contra”

 

NAPOMENA: Utakmice veterana i mlađih pionira igraju se sistemom 5+1 (rekreativna pravila), dok se utakmice juniora igraju sistemom 4+1 (futsal pravila).

Related Post