MIGRANTI: Policija nekima spašava živote, a od nekih dobiva optužbe za nezakonito postupanje

1215 0

Autor Franjo Samardžić, Foto PUBP
NOVA GRADIŠKA, 3. srpnja 2020. – Migrantska kriza će, uz ostalo, ostati zabilježena po brojnim tragedijama pojedinaca i obitelji, koji doživljavaju na putu do Europe u traženju boljeg života. Posebno su tragične sudbine djece. Jučer je Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila o slučaju pronalaska 13 osoba državljana Iraka u šumi Radinje nedaleko Siča. Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška zatekli su među njima sedmero djece, od kojih jedno staro tek dvadesetak dana i četiri žene, od kojih je jedna bila u visokom stadiju trudnoće koja se žalila na bolove u trbuhu. Svi su bili u lošem zdravstvenom stanju, iscrpljeni i gladni. Policija je alarmirala zdravstvene službe u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški i svi su zbrinuti. Utvrđeno je da nemaju zdravstvenih problema.
Radi se o tri obitelji, koje su zatražile azil u Hrvatskoj. Dio je odmah prepraćen u prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb, a ostali su naknadno nakon završenog liječničkog tretmana spojeni s ostatkom obitelji u prihvatilištu. Iako su svašta proživjeli za ove tri iračke obitelji može se reći da su na kraju, zahvaljujući brzom reagiranju policijskih službenika Postaje granične policije Stara Gradiška, imale i sreće.
Iračani su u Hrvatsku prebačeni iz BiH preko Save. U priopćenju Policijske uprave se ističe da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoje živote i živote svojih bližih, u ovom slučaju žena, djece.
Nisu, međutim, svi migranti dobronamjerni što graničnim policajcima stvara velike probleme u zaštiti državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.
-Na granici Republike Hrvatske nalaze se tisuće migranata koji pokušavaju na nezakoniti način ući u EU. Uvijek se prešućuje, a činjenica je da su migranti u ostvarenju svoga cilja spremni koristiti se svim sredstvima, pa i namjernim dovođenjem u opasnost života i zdravlja sebe i članova svoje obitelji, kao i u ovom slučaju, znajući da kada se nađu u opasnosti hrvatska policija će im spasiti život. Također, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni su tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i neomogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite – navodi se u jučerašnjem priopćenju Policijske uprave brodsko-posavske.

Related Post