MINISTAR KUŠČEVIĆ POSJETIO BRODSKO-POSAVSKU ŽUPANIJU

1209 0

SLAVONSKI BROD, 8. travanj 2016. -Ministar graditeljstva Republike Hrvatske Lovro Kušćević sudjelovao je danas na radnom sastanku s županom i predstavnicima gradova i općina Brodsko-posavske županije.

Po riječima ministra, prvi je to sastanak ovakve vrste koji se održava izvan Zagreba s ciljem upoznavanja stanja na terenu i problematike s kojima se susreću krajnji korisnici. U svom uvodnom izlaganju, ministar Kušćević najavio je u ovoj godini, a u sklopu plana normativnih aktivnosti, izmjenu 14 zakona i zakonskih propisa s područja graditeljstva i postupka izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola, što bi, u konačnici, trebalo ubrzati njihovo ishođenje. Naglasio je kako u narednom periodu treba obratiti pozornost na projekte s područja energetske učinkovitosti, za čiju realizaciju su u Fondu za energetsku učinkovitost ove godine sredstva povećana za 100 milijuna kuna.Na raspolaganju su i sredstva EU fondova u visini od 200 milijuna eura namijenjenih u tu svrhu, za koju je Ministarstvo isposlovalo povoljnije uvijete kreditiranja. Novi natječaji za poticanje energetske obnove i učinkovitosti, posebice u javnom sektoru kreću već od 15 travnja ove godine.

Župan Marušić i zamjenica župana Dunja Magaš ukazali su na konkretne probleme u području graditeljstva posebice legalizacije s kojima se susreće Brodsko-posavska, a i druge županije.

 

Naime, županija je 2008. godine temljem zakonskih odredbi od države preuzela poslove legalizacije, jer država nije imala novca za brže rješavanje nagomilanih predmeta. Velik broj djelatnika preuzetih od Džavne uprave i isto tako velik broj predmeta, kao i opremanje ureda i nabava opreme uzrokovali su povećanje troškova poslovanja, dok je u isto vrijeme, zbog zakonskih odredbi koje je propisala prošla Vlada, izostala državna potpora u visini od 1,5 milijuna kuna. Iako je Brodsko-posavska pri samom vrhu županija po broju riješenih predmeta, izostanak dodatnih financijskih sredstava otežava njihovu realizaciju. Drugi problem koji su izdvojili župan i njegova zamjenica je trajnost građevinskih dozvola, koja prema zakonu, traje samo 3 godine, što otežava realizaciju kapitalnih projekata koja traje i po nekoliko godina.

 

Kako je i ranije spomenuo Ministar, izmjene zakona o graditeljstvu idu u proceduru već ove godine, a zasad s razmišlja i o preustroju cjelokupnog sustava legalizacije, na način, da bi predmeti koje sada rješavaju agencije, bili vraćeni u djelokrug županija uz financijsku potporuMinistarstva. Rečeno je kako ove godine kreće i program poticanja razvoja komunalnog gospodarstva vrijedan 20 milijuna kuna, temeljem kojeg će Ministarstvo, krajnjim korisnicima sa 75% ukupne vrijednosti sufinancirati nabavku opreme i sa 50% ishođenje potrebne dokumentacije.

Na današnjem sastanku istaknuto je da problem na terenu, svima onim koji rade na poslovima legalizacije stvara i sustav e-dozvola, koji svojim tehničkim predispozicijama ne udovoljava sve većim zahtjevima korisnika, te je često nedostupan ili izvan funkcije. Pomoćnik ministra Igor Čižmek, govoreći o ovom problemu, najavio je skoru uspostavu objedinjenoj programa koji bi osim poboljšanja tehničkih parametara, nudio i nove mogućnosti, te bi tako na jednom mjestu obuhvaćao katastarske i topografske podatke, podatke građevinske inspekcije kao i prateće informacije o svakom predmetu.

 

U sklopu svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji Ministar Lovro Kušćević, zamjenik ministra Sandro Nižetić, pomoćnici ministra igor Čižmek, Danijel Žamboki i Milan Rezo, kao i savjetnici ministra Nikolina Nežić, Kata Gojević i Marijan Bulić, zajedno sa svojim domaćinima županom Danijelom Marušićem i zamjenicom župana Dunjom Magaš, obišli su i prostorije Građevinske inspekcije, Zavoda za prostorno uređenje, te Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje

Related Post