NOVA GRADIŠKA JE DANAS POSTALA SVEUČILIŠNI GRAD

1116 0

Prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku i dr. Maristela Šakić, ravnateljica Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu medicinu „Sveti Rafael“ na Strmcu potpisali su ugovor kojim ta bolnica postaje nastavna baza osječkog Medicinskog fakulteta za studij sestrinstva iz područja palijativne medicine što će biti još jedan sveučilišni studij u Novoj Gradiški.


NOVA GRADIŠKA, 2. listopada 2015. – Bilo je danas puno zadovoljstva u Domu kulture. Otvoren je izvanredni dislocirani sveučilišni preddiplomski studij Sestrinstva Medicinskog fakulteta u Osijeku. Okupili su se prvi njegovi studenti, a bili su tu dekan prof. dr. sc. Aleksandar Včev , voditelj sveučilišnog studija Sestrinstva prodekan prof. dr. sc. Radivoje Radić i dr. Maristela Šakić, ravnateljica Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu medicinu „Sveti Rafael“ na Strmcu. Zadovoljstvo nisu krili gradonačelnik Željko Bigović, župan Danijel Marušić, zamjenica župana Dunja Magaš i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić. Sve je nazočne pozdravio docent dr. sc. Zoran Jukić, voditelj Nastavne baze u Novoj Gradiški.

 

-Drago mi je što ste izabrali studij koji se brine o čovjeku. Drago mi je što ste kao studenti prepoznali da ovim studijem dobivate sveučilišnu diplomu koja je priznata u Europi i s kojom   ste dobrodošli u bilo koju hrvatsku ili europsku bolnicu. Po završetku ovoga studija, nakon pet godina, dobit ćete 300 ECTS bodova i  moći se  upisati na poslijediplomski studij. Duboko sam uvjeren da će dobar dio vas doktorirati medicinske znanosti – kazao je  dr. Zoran Jukić.

-Nova Gradiška je  danas  postala sveučilišni grad. Treba istaći da su gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici shvatili da na temeljima  rada  dr. Andrije Štampara treba nešto napraviti. Krenuli smo zajedničkim snagama uz otpore i nije bilo lako. U rekordnom roku smo  to svladali i danas  otvaramo sveučilišni studij sestrinstva.  Zadovoljstvo mi je i čast predstaviti ravnateljicu Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu medicinu dr. Maristelu  Šakić. To je bolnica koju je prvotno napravio dr. Andrija Štampar za liječenje nekih drugih bolesnika, a danas je to vrhunska ustanova, organizirana po europskim i svjetskim mjerilima, te jedina i prava bolnica u kojoj imamo odjel za  palijativnu medicinu. Danas ćemo potpisati ugovor  s bolnicom „Sveti Rafael“ koja će  postati   nastavna baza Medicinskog fakulteta.  Naše ekipe već rade s ravnateljicom na izradi diplomskog studija za sestrinstvo iz područja palijativne medicine. Kada to napravimo u Brodsko-posavskoj županiji, u Novoj Gradiški i na Strmcu  ćemo imati brend  palijativne medicine – kazao je  dekan Aleksandar Včev.

-Presretan sam što se može kazati da je za grad  Novu Gradišku ovo povijesni dan jer ima sveučilišni  poreddiplomski studij. Grad Nova Gradiška i medicinski fakultet u Osijeku su 21. svibnja potpisali ugovor   i od toga dana  su brzim koracima  stvoreni  uvjeti za upis. Zahvaljujem Medicinskom fakultetu i dekanu  Aleksandru Včevu. Presretan sam drage studentice u studenti što ste odabrali grad Novu Gradišku  i u naredne tri godine živjet ćemo zajedno. Grad Nova Gradiška se obvezao stvoriti prostorne i  materijalne uvjete  za održavanje teorijske i kabinetske nastave  i želi vam  da se u njemu dobro osjećate. – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

-Ovo je prigoda da zahvalim svima vama koji ovdje sjedite, ali i svim vašim suradnicima, jer smo dugo sanjali, da tako kažem, da visoko školstvo dođe  u jedan grad poput Nove Gradiške. Bez obzira što smo imali dobru gospodarsku pretpostavku pa smo nekad  razmišljali o strojarskom fakultetu ipak prvi korak je napravila medicina. Željeli smo da visoko školstvo dođe i u ovaj dio brodsko-posavske županije. Mogu se nadati da je ovo  jedan od prvih koraka vraćanja pravnog status novogradiškoj bolnici. Moram to reći jer smatram da ta ustanova  treba ostali u Novoj Gradiški – kazao je župan Danijel Marušić.

Voditelj sveučilišnog studija Sestrinstva prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr.sc. Radivoje Radić upoznao je studente s detaljima  studiranja koje se sastoji od  tri ciklusa. Jedan je preddiplomski od tri godine koji oni sada  pohađaju, drugi je diplomski od dvije godine, a  treći  doktorski studij u trajanju od tri godine.

Related Post