NOVAGRA PRENOSI IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA ZA 2015.

779 0

Piše Zlatko Aga, općinski načelnik

 

U godini koja je na izmaku ostvareni su zacrtani kapitalni i infrastrukturni projekti. Pozitivnim daljnjim planiranjem nastojat ćemo održavati sadašnji socijalni nadstandard, zajedništvo, brigu o drugima i darivanje – koji su pravi put ka sreći.

 

Na izmaku tekuće godine prilika je da rezimiramo ostvareno  i zacrtamo određene ciljeve i planove u nadolazećoj  godini.

 

Sa sobom ćemo ponijeti lijepe trenutke, a one lošije i teže nazvat ćemo iskustvom i oni će nas učiniti bogatijima i spremnijima uhvatiti se u koštac s problemima koji nas prate u našim nastojanjima da učinimo dobro, ne samo u bližoj okolini već i široj zajednici.

 

Sagledavajući godinu koja je već polako iza nas, možemo biti zadovoljni. Ostvarili smo velike kapitalne i infrastrukturne projekte koji su najveći od osnutka općine, 1993. godine. Izgrađena je  nova prometnica Rešetari – Nova Gradiška (južna obilaznica), započeli su intenzivni radovi na izgradnji sportsko-školske dvorane u Adžamovcima, realizirani su i potpisani projekti kroz EU financiranje „ZAŠTITA OKOLIŠA“ za  izgradnju kanalizacije i vodoopskrbe s priključcima za cijelu općinu Rešetari, potpisani su sporazumi sanacije zatvorene deponije Rešetari, asfaltirane nove ulice kao i započeto uređenje ceste Drežnik-Bukovica, te  uređena   groblja.  Niz drugih projekata je u pripremi ili se  već provodi. Osiguran je besplatni predškolski odgoj i kvalitetniji rad dječjeg vrtića. Proveli smo sve programe koje smo  proračunom i predvidjeli u predškolskom odgoju, zdravstvu i socijali, poduzetništvu i zaštiti okoliša.

Kako bismo bili što učinkovitiji i spremni projektno promišljati i upravljati, proveli smo reorganizaciju uprave, uveli Odjel komunalnog redarstva, te proveli reorganizaciju Računalnog i knjigovodstvenog odjela, uspostavili kvalitetniju suradnju sa županijskim i državnim tijelima, te poslovnim suradnicima. Proračun za 2015. godinu planiran je i  usvojen uz veliki oprez i bez jasnih smjernica Ministarstva financija. Moramo priznati da ga je i za nadolazeću 2016. godinu bilo teško planirati, ali uz planirani pad prihoda nastojat ćemo zadržavati osigurani standard i realizaciju kapitalnih i infrastrukturnih projekata.

 

Detaljnije o njima i samom proračunu građani i javnost mogli su pratiti preko web stranice Općine Rešetari  i drugih publikacija,  jer smo ih tijekom  godine željeli pobliže upoznati sa prihodima i rashodima, aktivnostima i programima, kao i projektima koje planiramo realizirati u sljedećem proračunskom razdoblju.

 

U godini koja je za nama, često smo govorili da smo jedno od najvećih gradilišta u Županiji. To ćemo biti i u idućoj godini kada nas čekaju veliki poslovi na izgradnji infrastrukture i sanaciji zatvorene deponije, a posebno ćemo biti zadovoljni kada budemo  dali na korištenje novu školsko-sportsku dvoranu.

 

Moglo bi se još puno pisati o poslovima, problemima  i temama kojima se bave sva općinska tijela.  Kada se priča o ukidanju jedinica lokalne samouprave, mogu reći da je Općina Rešetari opravdala  postojanje svojim radom iako ima  pojedinaca  koje su  zavidni na rad Općine i sa zavisti i ljubomorom, gledaju na napredak više iz svog neznanja. Smatram da će naredne godine biti dovoljno vremena za suočavanje i rješavanje raznih problema koje s opravdanjem tište naše mještane.  One koji raznim pritiscima iz svog neznanja  uzrokuju negativno raspoloženje, pozivamo na zajednički rad za bolje svih, a ne samo za one  koji žive u povlaštenim vrijednostima.

 

Važna socijalna osjetljivost


Kao općinskom načelniku prosinac mi je izuzetno drag mjesec u godini jer u njemu potpisujemo ugovore sa našim stipendistima. Posebno mi je zadovoljstvo što Općina Rešetari kroz stipendije vrednuje njihov dosadašnji trud i rad i potiče ih za daljnju izvrsnost u želji da  budu   pokretači naše bolje budućnosti.

 

Sveti Nikola ni ove godine neće zaobići Općinu Rešetari. Osigurali smo preko 500 poklon paketa za naše najmlađe, sjetili smo se i naših starijih i potrebitih za koje smo također osigurali poklon pakete. Organizirali smo primanje za pripadnike udruga i stradalnika Domovinskog rata, pomogli smo ustanovama i udrugama koje se bave problemima  socijalno ugroženih, a posebno smo ponosni što na kraju godine darujemo mlade obitelji  poklonom za svako rođeno dijete.

 

Blagdansko druženje koje organiziramo sa udrugama i gospodarstvenicima, prilika je da dočekamo Božić i Novu godinu u veselju, pjesmi i humanitarnim akcijama u koje se mogu uključiti naši mještani.

 

I zaista, u prosincu svi postajemo više svjesni činjenice da su zajedništvo, briga o drugima i darivanje pravi put ka sreći.

 

Želim Vam svima ugodne blagdane, sretan Božić i uspješnu 2016. godinu.


Vaš općinski načelnik    Zlatko Aga

 

Related Post