NOVOGRADIŠKO PIVO – Tragovima Lobine pivovare

1148 0

NOVA GRADIŠKA 8. rujna 2010. – Za one koji nisu znali u našem gradu postoji proizvodnja piva. Za proizvodnju je zaslužan Alojz Bičanić koji pivo proizvodi sa entuzijazmom i ponosom.  „Imam veliku sreću i zadovoljstvo da se moja proizvodnja nalazi u Novoj Gradiški na žili vode koju je koristila stara Lobina pivovara, a ta voda je izrazito kvalitetna i to je

najveći uvjet u poslu proizvodnje piva“. – ističe Alojz. Inače, prostor u kojem se proizvodi Novogradiško pivo u neposrednoj je blizini nekadašnjih Lobinih bunara koji su se nalazili na području današnjeg Sloginog stadiona.

 

Kako ste i zašto krenuli u proizvodnju vlastitog piva?

Proizvodnju sam počeo 2008. godine. Bavim se ugostiteljstvom i imam četiri objekta. Pivo je relativno jeftin, a u veleprodaji skup proizvod, pa  sam htio  poboljšati svoju prodaju, donjeti nešto novo u svoj grad što nitko drugi nema i ponuditi kvalitetan domaći proizvod.

 

Koji su osnovni postupci na putu do gotovog proizvoda, piva?

Proizvodnja počinje  kuhanjem slada i vode kao mješavine do 52 °C. Sadržaj se odmara 30 minuta uz miješanje i potom kuha do 74 °C i opet odmara 30 mininuta  uz miješanje. Zatim se sadržaj prepumpava u cjedilnik gdje se smjesa opet sliježe 30minuta. Čista sladovina se cijedi i potom pušta ponovno u kotao i kuha na 105 °C s tim da se u razdoblju od 2 sata svakih 30minuta dodaje hmelj. Kada se mješavina skuha ponovno se sliježe, pa pretače kroz hladionik i spušta sa temperature od 100 °C na 9 °C. Kada se pretoči u fermentator dodaje se pivski kvasac. Pivo fermentira prirodnim putem 7 dana, a nakon toga pretače se u tankove i leži 30 dana. Nakon toga pivo je spremno za upotrebu i nastaje gotov proizvod.

U pivo ne dodajem pasterizatore i ostalu kemiju tako da je sasvim prirodno.

kotao za zakomljavanje, cjedilnik, kotao za kuhanje, filtar

 

Da li vam je netko pomogao i tko vam je prenio znanje?

Mene je obučavao mjesec dana njemački stručnjak, a potom je došao i jedan češki stručnjak da upoznam i njegova iskustva. Čeh je dugo godina kuhao pivo u pivovari Ličanka d.o.o. u vlasništvu moga prijatelja Karla koji mi je puno pomogao. Inače, navedena pivovara diči se brandom Velebitsko pivo koje je vrlo hvaljeno od ljudi kao i Kasačko pivo koje također proizvodi. Ovim putem mu se zahvaljujem na velikoj pomoći.

fermentatori

 

Koji su vam planovi za budućnost?

Planovi su mi povećati kapacitete jer pivo je dobar proizvodn kao i proširiti ponudu. Trenutno je u postupku i proizvodnja tamnog piva. Širenjem proizvodnje zaposlio bih i nekoliko  ljudi koji bi radili u cijelom postupku. Za ovakav posao potrebna je velika upornost i velika ulaganja ali prije svega volja za ono što radite. Spreman sam također i obučavati ljude koji su zainteresirani za proizvodnju piva jer pivo se može na manje količine i mala ulaganja proizvoditi i kod kuće. Zato poručujem svima koji imaju male pivovare i koji su zainteresirani za suradnju da me slobodno nazovu da možemo razmijeniti iskustva. (mob: 091/251 7448)

hladionik, punilica

tankovi

 

pivo koje još fermentira, pivo iz tanka / finalni proizvod

Related Post

DOŽIVJETI STOTU

Autor - 08/05/2014 0
U Stipinih sto godina smjestilo se pet država i tri rata DOLINA, 8. svibnja 2014. – Stjepan Jurišić jučer je…

NEUNIŠTIVA ENERGIJA

Autor - 02/08/2016 0
SLAVONSKI BROD – Da godine ne moraju biti razlog za bolest, povlačenje od društva, svakodnevne komunikacije, pa i veselja, dokazuje…

KAKO BITI USPJEŠAN

Autor - 07/01/2014 0
RAZGOVOR S MIRELOM GLAVAŠ VLASNICOM KNJIGOVODSTVENOG TIMA „KONTOAR“ I OBRTA ZA USLUGE I PROIZVODNJU „MAG“