OBILJEŽENA 22 OBLJETNICA PADA NOVOG VAROŠA

900 0

Odana je dužna počast poginulim braniteljima bez kojih, kako je u više navrata naglašeno, ne bi bilo slobodne Hrvatske u kojoj danas živimo

 

STARA GRADIŠKA / NOVI VAROŠ, 18. rujna 2013. – Pozivu Udruge branitelja Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška odazvalo se danas nekoliko stotina pripadnika hrvatskih oružanih snaga koje su se na području starogradiške Posavine, zajedno s dragovoljcima s novogradiškog područja, suprotstavili postrojbama JNA u sastavu Banjalučkog korpusa, srpskim paravojnim postrojbama koje su prešle Savu kod Stare Gradiške i domaćim pobunjenom Srbima. Iako nadmoćan u naoružanju i ljudstvu neprijatelj je jedno vrijeme zadržan u starogradiškoj Posavini.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Varošu i Staroj Gradiški odana je počast braniteljima poginulim u obrani Novog Varoša. Bili su tu roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga roditelja poginulih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici predstavnici jedinica lokalne samouprave među kojima su bili župan brodsko-posavski Danijel Marušić i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović.

 

U obrani Novog Varoša, Stare Gradiške i drugih mjesta u starogradiškoj Posavini sudjelovali su pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi, predvođeni generalima Lucićem, Marekovićem i Gotovinom, jedinice specijalne policije «Zebre» i «Čaplje» iz Nove Gradiške i Slavonskog Broda.

Nakon polaganja vijenaca okupili su se u Domu kulture u Staroj Gradiški gdje im je dobrodošlicu izrazio predsjednik općinskog Vijeća Zvonko Pejaković. Svi govornici, od Zdravka Sokića, predsjednika Kriznog štaba tadašnje općine Nova Gradiška, Žana Žafrana, vršitelja dužnosti predsjednika Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata “Ris” iz Kutine, brigadira Željka Žgele, zapovjednika 121. brigade HV-e Nova Gradiška, generala Stjepana Vukovića, zapovjednika jedinice specijalne policije „Zebre“, Ante Belje, predstavnika Hrvatskog žrtvoslovnog društva, generala Josipa Zvirotića i Josipa Lucića, do pukovnika Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog časničkog zbora, generala Siniše Jurekovića, župana Danijela Marušića i pukovnika Mate Modrića, odali su dužnu počast poginulim braniteljima bez kojih, kako je u više navrata naglašeno, ne bi bilo slobodne Hrvatske u kojoj danas živimo.

Za narednu godinu dogovoren je novi susret na koji će, kako je obećao u poruci doći i general Ante Gotovina, kome je starogradiško ratište bilo prvo u Domovinskom ratu.

-Na današnji dan prije 22. godine bila je jedna od najtežih bitki u Novom Varošu, gdje je mali boj branitelja na čelu s zapovjednikom generalom Antom Gotovinom, i Ivicom Kasumovićem, profesorom tjelesnog odgoja, koji je zapovijedao policijskim postrojbama iz Nove Gradiške, organizirao obranu. Borili smo se od 8 do 13.30 sati. Borba je bila teška i poginuo je jako velik broj Tigrova. Na nas 120 napadala je oklopna brigada s dvije tenkovske bojne i 2.500 pješaka. Imali smo velike gubitke i još se ni danas ne znaju točni gubitci jer se neki vode kao nestali. Mora se znati da je Novi Varoš dva puta pao u 15 dana. Drugi put je pao 16. rujna, a vojarne u Slavonskom Brodu i Požegi i Virovitici oslobođene su 17. rujna. Dali smo predaha braniteljima iz Broda, Virovitice i Požege i da oslobode vojarne – kazao jer pukovnik Mato Modrić.

Related Post