OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA 121. BRIGADE HV-e

1689 0

NOVA GRADIŠKA, 24. rujna 2016. – Pripadnici 121. brigade HV-e okupili su se danas u Novoj Gradiški i zajedno s brojnim izaslanstvima obilježili 25. obljetnicu ustroja brigade. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće,

a minutom šutnje i molitvom kod spomenika poginulim braniteljima odana je počast poginulim braniteljima 121. brigade, ali i braniteljima iz drugih postrojba koji su na novogradiškoj bojišnici braneći Novu Gradišku i drugim bojišnicama dali život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Vijence su položili roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ratnih postrojba koje su branile Novu Gradišku, pukovnik Adam Tomičić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda i brigadni general Siniša Jurković, izaslanik ministra obrane Josipa Buljevića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova, izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem i Grada Nova Gradiška predvođeno gradonačelnikom Vinkom Grgićem, Policijske postaje Nova Gradiška i Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška.Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Pripadnici 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška i njihovi gosti su se potom družili u Društvenom domu i prisjetili organiziranja oružanog otpora agresoru, obrane Nove Gradiške i evocirali sjećanja na 156 branitelja iz redova 121. brigade/pukovnije koji su život dali za Domovinu na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske.

Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Vesna Đapić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika pozdravile su okupljene u Društvenom domu. O pripremama za ustroj i o ustroju 121. brigade i njenom borbenom djelovanju govorili su bojnik Darko Dedić, general Josip Zvirotić, pukovnik Mato Modrić, brigadir Josip Mikšić, pukovnik Adam Tomičić i general Siniša Jurković, koji je bio i pripadnik 121. brigade. Svi su redom odali počast poginulim braniteljima, govorili o nužnom jedinstvu među braniteljima i očuvanju stečevina Domovinskog rata.

Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pripremila je foto izložbu pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Obilježavanje 25. obljetnice ustroja 121. brigade HV-e Nova Gradiška organizirali su Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška, Udruga ratnih veterana 121, brigade i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata brodsko-posavske županije, a pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška.

 

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Related Post