Obilježava se Dan branitelja brodsko-posavske županije

1015 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod, 14. rujna 2019. U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH,  Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja te pod pokroviteljstvom Brodsko- posavske županije te gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške obilježava se Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Trodnevna proslava započela je jučer u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u kojoj je predstavljena Povjesnica PZO u Domovinskom ratu, prikazan film “Most” te promovirana knjiga Ante Andrijanića “Ratni put jednog tenkista”.Više o samoj ulozi PZO u Domovinskom ratu govorio je umirovljeni pukovnik Ivica Levačić.

Svečanost obilježavanja nastavljena je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića gdje je upriličena  izložba naoružanja, vozila  i opreme  Hrvatske vojske.

Vijence su položili predstavnici udruga obitelji poginulih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Brankom Cindrićem, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general Mladen Markač,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general bojnik Siniša Jurković, izaslanistvo Ministarstva unutarnjih poslova RH , zamjenici župana Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković u ime Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara i njegov zamjenik Hrvoje Andrić u ime Grada Slavonskog Broda te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinkog rata i političkih stranaka.

U Kapeli Svete Ane u brodskoj Tvrđavi služena je sveta misa za sve poginule i smrtno stradale branitelje nakon koje je u dvorani Glazbene škole održana svečana akademija na kojoj su se okupljenima obratili visoki uzvanici. Svi govornici bili su suglasni kako su branitelji Brodsko-posavske županije ratujući na ratištima širom Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, zadužili mnoge i dali nemjerljiv doprinos obrani cijele Domovine. Poručili su i to da žrtva 768 poginulih branitelja nikada neće biti zaboravljena.

U svom emotivnom govoru general Markač rekao je kako se premalo spominje činjenica da su Brodsko-posavska županija i njeni gradovi Nova Gradiška i Slavonski Brod-istinski heroji Domovinskog rata.

Današnjoj svečanosti nazočili su i državna tajnica Dunja Magaš, pomoćnici ministara Dragan Jelić, Vlado Prskalo i Igor Čižmek, te načelnik PU BPŽ Antun Valić.

Nakon svečanosti u Glazbenoj školi od 15 sati se u Tvrđavi održava kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti brojni KUD-ovi, pjevačke skupine i tamburaški sastavi.

 

Related Post