Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

982 0

NOVA GRADIŠKA – Zajedničkom konferencijom za novinare i to na otvorenom, na Cvjetnom trgu, 3. prosinca su to učinili predstavnici nekoliko novogradiških Udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, predstavnici Policijske postaje i Grada Nova Gradiška.
Ponovno se željelo skrenuti pozornost na problematiku parkiranja automobila na mjesta određena za automobile osoba s invaliditetom, a čuli smo i dosadašnje rezultate kampanje „Želiš li se mijenjati za mjesto?“
Vjekoslav Lalić, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa Policijske postaje Nova Gradiška tom nam je prilikom rekao slijedeće:“ U organizaciji TISPOLA, Međunarodne mreže prometne policije europskog gospodarskog prostora, a čiji je član i RH, provodi se operativna akcija pod nazivom „ENABLE -Ne budite označeni”.
Akcija ima za cilj nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti.
Policijska postaja Nova Gradiška se uključila u ovu operativnu akciju preventivnog i represivnog karaktera, što znači da će policijski službenici sankcionirati takve vozače koji krše odredbe članka 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.Želi se i ovom akcijom osvijestiti građane da poštuju prava osoba s invaliditetom i ne parkiraju automobile na mjesta predviđena i označena za njih.
Napominjemo da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700,00 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje. Osoba koja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svog znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine- rekao je Lalić.
Zahvalio se Gradu Nova Gradiška koji sudjeluje u svim preventivnim aktivnostima, kao i članovima udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom na odazivu i ovoj akciji s ciljem poticanja građana na odgovornije ponašanje u prometu.
-Jedna od akcija koju smo proveli u suradnji sa Gradom Nova Gradiška, Radijom 92/ Fm Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije iz Slavonskoga Broda i predstavnicima spomenutih novogradiških udruga je akcija „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ I ta, kao i druge akcije, uvijek daje pozitivne učinke, međutim problem je njihova teža mjerljivost. Na žalost i dalje postoje neodgovorni vozači koji bezobzirno krše prometne propise parkirajući vozila na mjesta predviđena i označena znakom pristupačnosti osobama s invaliditetom. Iako policija danas intenzivno radi i obavlja kontrole vezano za spomenutu problematiku, ona to i svakodnevno čini prilikom obavljanja svojih redovnih dužnosti i zadataka. Međutim i dalje mnogi vozači krše različite prometne propise što je odraz njihove cjelokupne neodgovornosti prema drugim sudionicima u prometu. Što se tiče građana koji su fotografirali neodgovorno parkirane na mjestima za vozila osoba s invaliditetom, pozdravljam takve reakcije koje također pomažu u osvještavanju i rješavanju ove problematike- dodao je Vjekoslav Lalić.
-Odlučili smo se i mi u Gradu obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom tako što smo izašli na teren, u grad, kao što smo to učinili i ljetos kada smo postavili i fotografije u sklopu kampanje „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ Naime, mislim da ćemo i na ovaj način utjecati na svijest naših sugrađana o potrebi poštivanja prava osoba s invaliditetom i u prometu- istaknula je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika.
Također je dodala kako je Hrvatska treća zemlja koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, kojih je u našoj zemlji preko 500.000 , što čini 12% stanovništva, a u Brodsko-posavskoj županiji ih je oko 17.000.
-Naš Grad jedan je od aktivnijih po ovakvim inicijativama koje provodimo na terenu, pa je tako i danas, bez obzira na hladno vrijeme. Zahvaljujem se svim našim udrugama koje okupljaju osobe s različitim vrstama invaliditeta koje su se spremno pridružile u provedbi akcija, kao i Policijskoj postaji NG i Vjekoslavu Laliću koji je s nama od početka projekta. Nastavljamo i dalje raditi za naše udruge i osobe s invaliditetom s područja našega grada kroz različite aktivnosti. Također mi je drago što smo kampanjom „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ potakli naše građane da fotografiraju nesavjesne i neodgovorne vozače koji parkiraju vozila na mjesta sa znakom pristupačnosti za osobe s invaliditetom. S kampanjom naravno nastavljamo- dodala je Ivana Trupina.
Razgovarali smo i s nekoliko sudionika današnje Konferencije za novinare, a koji su osobe s invaliditetom:
Tomislav Špehar je nakon promete nesreće dvije i pol godine vezan za invalidska kolica. Odazvao se akciji na poziv Martine Piccolo, predsjednice novogradiškog Kluba multiple skleroze. Pozdravio je akciju vezanu za problematiku parkiranja na mjesta s oznakom za automobile osoba s invaliditetom, a kaže da gotovo uvijek i sam ima taj problem jer ne može pristupiti predviđenom parkirnom mjestu. Mišljenja je da se briga Grada prema osobama s invaliditetom popravlja.
Monika Hace sudjelovala je i u kampanji „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ i mišljenja je kako je svijest građana ipak malo podignuta, ali isto tako da kampanju treba nastaviti. –Iako ne možemo sa svime biti zadovoljni, ipak se u Gradu radi na poboljšanju uvjeta za osobe s invaliditetom- rekla nam je u razgovoru.
Dražen Đurđević ne vidi, kako je rekao, neke promjene u ponašanju građana od početka kampanje „Želiš li se mijenjati za mjesto?“
–I dalje se parkiraju na mjesta označena za vozila osoba s invaliditetom. Što se tiče fotografiranja vozila neodgovornih vozača i ja sam ih slao u policiju, ali mi je prijava u tom obliku odbijena. Iz kog razloga ne znam. A savjest građana nikakva. Jednostavno mi prosto odgovore i kažu neka zovem policiju. A kada parkiram na neko drugo mjesto dobijem kaznu, već sam dvije platio. Imam pravo besplatno parkirati vozilo samo na invalidskom mjestu i gotovo, a što kada ga zauzmu drugi koji nisu osobe s invaliditetom- rekao je Đurđević. Također je istaknuo kako još puno toga ima za napraviti u Gradu kako bi se poboljšali uvjeti za osobe s invaliditetom. Izdvojio je samo neke probleme: pristup u neke banke, mnoge institucije i ustanove, visoke ivičnjake, manjak rampi za invalide….

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom
Potječe još iz davne 1956. godine.Te godine 8. kolovoza u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojemu su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarivanje svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojemu žive.
Ove je godine posebno posvećen pravu osoba s invaliditetom na digitalnu pristupačnost zbog čega je donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja bez obzira na to imaju li osobe vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. Na to Hrvatsku obvezuje i direktiva Europske unije.

Related Post

UDRUGA VOLONTERA ORGANIZIRALA

Autor - 07/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2014. – Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Udruga volontera Nova Gradiška danas je zajedno s Slavonskobrodskom…

KRIJUMČARILI 15 KOSOVARA

Autor - 17/02/2017 0
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer su na autocesti A3, kontrolirali vozače tri osobna automobila u kojima su se kao…