Obilježena 30. obljetnica teških borbi u Novom Varošu i odana počast poginulim braniteljima

1594 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVI VAROŠ, 16. rujna  2021. – Tradicionalno, na Dan  hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije u Novom Varošu i Staroj Gradiški obilježava se 16. rujna  obljetnica teških borbi i stradavanja  hrvatskih branitelja u  Novom Varošu i tom dijelu starogradiške  Posavine koji su se  suprotstavili  u oružju i  ljudstvu nadmoćnijem  Banjalučkom korpusu JNA.  Poginulo je tada  27 naših  branitelja. 

  Obilježavanjem Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije obilježava se  16. rujna 1991. godine kada je oslobođena vojarna u Slavonskom Brodu. Branitelji s područja Brodsko-posavske županije za vrijeme Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Hrvatske pri čemu je svoje živote za slobodnu Domovinu  dalo 768 branitelja

    Okupljanje u Novom Varošu  organizirala je  Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune” ogranak Nova Gradiška, a pokrovitelj je bila  Općina Stara Gradiška.

    U  kapelici Sv.Stjepana  fra. Ivo Brezović služio je misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.  Okupili su se  članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i pripadnici postrojba  koje su se  suprotstavile srpskom agresoru na novogradiškoj bojišnici, te  članovi obitelji poginulih branitelja.

    Nazočni su bili:  general pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika RH, izaslanik Ministra obrane, brigadni general Ivan Raos, izaslanik predsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.  Izaslanstvo načelnika Policijske uprave  brodsko-posavske predvodio je  načelnik granične policije Stara Gradiška Marin Marjanović i izaslanik Grada Nova Gradiška Vlatko Grainer, kordinator za udruge iz Domovinskog rata. 

   U ime  Općine stara Gradiška pozdravio ih je u ime domaćina  općinski načelnik Velimir Paušić, a u ime organizatora,  Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune”   njen predsjednik Dražen Rossi. 

   Program je  vodio  umirovljeni bojnik Marko Derežanin koji je  evocirao sjećanja na  otpor agresoru u Novom Varošu i novogradiškoj Posavini i pročitao imena 27 poginulih branitelja.  

 

   Kod spomen obilježja poginulim braniteljima  položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu je predvodio fra Ivo Brezović. 

   Odajući  počast poginulim braniteljima, svi su govornici vrlo emotivno govorili o hrabrosti i junaštvu, te odlučnosti  pripadnika oružanih postrojba, vojske, policije i dragovoljaca, da brane  suverenost i  teritorijalni integritet  Republike Hrvatske, naglašavajući da se ovakva okupljanja ne organiziraju  samo zato da se  zahvali  sudionicima  važnih događanja u Domovinskog rata  i poginulim braniteljima, već i da se pošalje poruka  budućim generacijama o značaju Domovinskog rata, pobjedi i slobodi  koja je izvojevana  s oružjem u ruci. 

Related Post

Klaster Slavonija na turističkom sajmu u Riminiju

Autor - 05/11/2019 0
SLAVONSKI BROD – Turističke zajednice Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije realizirale su predstavljanje klastera Slavonija na sajmu TTG…