OBNAVLJA SE ZGRADA UPRAVE HRAVTSKIH ŠUMA

382 0

NOVA GRADIŠKA, 21. studenog 2013. – U rujnu 2013. godine Hrvatske šume su započele s obnovom zgrade novogradiške uprave Hrvatskih šuma u Štrosmajerovoj ulici. Radi se jednoj od najmonumentalnijih građevine urbane

matrice grada Nove Gradiške. Izgrađena je prema nacrtima građevinskog poduzetništva „Kaučić-Florschutz-Gyikett“ iz Zagreba. Izgradili su u Zagrebu na početku 20. stoljeća niz poznatih stambenih, stambeno-poslovnih i javnih građevina. Izvan Zagreba, kao jedna od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja, u kojem su sudjelovali ovi graditelji, izdvaja se projekt Zgrade imovne općine u Novoj Gradiški kasnije promjenom namjene i vlasnika prozvana zgradom Direkcije šuma. Izgrađena je 1913. godine u tadašnjoj Osječkoj ulici. Investitor je bila Gradiška imovna općina koja je naručila projekt zgrade poslovne namjene.

 

Nakon 1945. godine dolazi do promjene upravljanja nad zgradom i zemljištem. U korist općenarodne imovine pod upravom Ministarstva šumarstva FNRJ upisuje se 1947. godine i zgradom upravlja Šumsko gospodarstvo „Psunj“ Nova Gradiška. Naredna promjena dogodila se 1957. godine kada je upisana kao općenarodna imovina, a kao organ upravljanja upisan je NO općine Nova Gradiška. Danas je parcela sa zgradom u vlasništvu Hrvatskih šuma Zagreb-Uprava šuma Nova Gradiška.

-Budući da se ove godine navršava 100 godina od izgradnje jedne od najljepših građevina u Novoj Gradiški i da na neki način obilježavamo obljetnicu vrijednog arhitektonskog ostvarenja predložio sam Upravi Hrvatskih šuma da se zgrada temeljito obnovi. Razlog za obnovu bilo je i njeno stanje pa je bilo nužno spasiti ju od daljnjeg propadanja. Zgrada, naime, nije temeljito obnavljana više od 50 godina. Bili su to razlozi da se moja inicijativa prihvati i krene u obnovu koja će biti dovršena u 2014. godini. Ukupna vrijednost radova iznosi 3,6 milijuna kuna. Zgrada će se u cijelosti obnoviti, kako fasada tako i unutrašnjost, osim krovišta koje je obnovljeno prije šest godina. Radove pod nadzorom konzervatora izvodi tvrtka Alte Gradnja d.o.o. iz Vukovara. Kada budu završeni imat ćemo zgradu kakva je bila u izvornom stanju – kaže voditelj uprave Marinko Stojić.

Marinko Stojić

 

Foto : Goran Dorić

 

Related Post

Bolnica Sv. Rafael

Autor - 28/01/2012 0
Bolnica funkcionira ugovorno sa HZZO-om, a izvrsna je suradnja i sa novogradiškom bolnicom NOVA GRADIŠKA/STRMAC, 28. siječanj 2012. – Pola…