OD 1. SIJEČNJA: Uredi državne uprave pripojeni županijskoj administraciji

921 0

Brodsko-posavska županija imenovala vršitelje dužnosti pročelnika do izbora novih na javnom natječaju
Autor Franjo Samardžić
SLAVONSKI BROD – Početkom ove godine počela se provoditi reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama, kojom će doći do daljnje decentralizacije obavljanja poslova državne uprave te, kako kaže ministar uprave Ivan Malenica, do većeg zadovoljstva građana.
Podsjetimo. U Koprivnici 16. prosinca prošle godine, nakon sastanka Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina, ministar uprave Ivan Malenica potpisao je sa županima sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji. U ime Brodsko-posavske županije Sporazum je potpisao župan Danijel Marušić.
Pojednostavljeno rečeno došlo je do pripajanja ureda državne uprave u svim županijama sa županijskom administracijom.
Posebni zakoni kojima se pojedini poslovi ureda državne uprave povjeravaju županijama stupili su na snagu 1. siječnja 2020. godine i s tim su danom prestali s radom uredi državne uprave u županijama.
Ta reformska mjera, ističe Malenica, omogućit će učinkovit, brz i prvenstveno kvalitetan sustav koji će građanima olakšati ostvarivanje njihovih prava te omogućiti obavljanje poslova državne uprave na jednostavniji i dostupniji način.
-Od 2. siječnja 2020. godine županije počinju obavljati poslove državne uprave i ljudi će moći obaviti poslove na jednom mjestu u svojim županijama. Do sada su često županijske uprave, županijske administracije i uredi državne uprave bili u istoj zgradi, pa onda je to građane dodatno zbunjivalo. Sada će sve biti zajedno. Županije su donijele proračune i opće akte kojima su prihvatile zaposlenike i prilagodile unutarnje ustrojstvo ovoj reformi. Tako da mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema od 1. siječnja 2020. Župani su iskazali spremnost i volju i na njima je sada da pokažu da oni to mogu ustrojiti na jedan efikasniji i racionalniji način i u konačnici pristupačniji za same građane. Dosad su se ti poslovi županija i ureda državne uprave isprepletali, a sada bi kroz ovo spajanje oni trebali biti za građane puno povoljniji, da mogu određena prava ostvariti na učinkovitiji način. Sve reforme javne uprave za cilj trebaju imati efikasniju, učinkovitiju i jeftiniju javnu upravu. Nadam se da ćemo to postići – kazao je za Hinu ministar Malenica.
Spajanja poslova Ureda državne uprave s Brodsko-posavskom županijom nužno je dovelo do kadrovskih promjena pa su 2. siječnja uručena privremena rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti pročelnika Brodsko-posavske županije do raspisivanja Javnog natječaja.

  1. Upravni odjel za poslove župana i Županijske skupštine – privremeni pročelnik Dubravka Knežević
  2. Upravni odjel za proračun i financije – pročelnik Ivan Lukić
  3. Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu – privremeni pročelnik Željko Burazović
  4. Upravni odjel za graditeljstvo, infrastrukturu i zaštitu okoliša – privremeni pročelnik Miroslav Jarić
  5. Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu – privremeni pročelnik Anica Vukašinović
  6. Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove – privremeni pročelnik Tomislav Delač
  7. Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje – privremeni pročelnik Branko Sabo
  8. Služba za unutarnju reviziju – privremeni pročelnik Branka Martić

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 25/02/2014 0
SLAVONSKI BROD, 25. veljače 2014. – U Maloj vijećnici Brodsko-posavske županije u utorak 25. veljače 2014. zamjenik župana Davor Vlaović…