ODRŽANA MEĐUNARODNA STOČARSKA IZLOŽBA I SAJAM

598 0

SLAVONSKI BROD, 25. svibanj 2015. – Ovogodišnja 17. po redu Međužupanijska stočarska izložba i Sajam “Slavonski Brod 2015.” okupila je sedamdesetak izlagača iz 5 hrvatskih županija.

Kako je i ove godine pokrovitelj manifestacije Ministarstvo poljoprivrede, Sajam je otvorio ministar Tihomir Jakovina istaknuvši kako je dobra praksa ovog Sajma prepoznata od strane Ministarstva koje će i idućih godina pomagati njegovo održavanje.

 

Župan Danijel Marušić u svome uvodnom obraćanju istaknuo je : Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti poljoprivredne proizvođače, uzgajivače stoke i stručnjake te predstaviti najnovije spoznaje struke i drugih srodnih znanosti, kao i proizvodne programe domaćeg i inozemnog tržišta. Ove godine posebna težina daje se autohtonim pasminama domaćih životinja.

Okupljene je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović, koja je ovogodišnji partner Sajma dodavši kako se na ovogodišnjoj manifestaciji mogu vidjeti kako istarski autohtoni proizvodi tako i pasmine poput istarskog goveda, istarskog magarca, kokoši istarske koze za koju su, u suradnji sa Agronomskim fakultetom, uspjeli dokazati da živi na području Istre.

 

U sklopu Sajma održana je Nacionalna izložba pasa svih pasmina CAC HR a posjetitelji su mogli uživati revijalnoj utakmici u vožnji sportskim fijakerima. Sajam je bio prilika i za izložbu crne slavonske svinje, autohtonih pasmina istarskog goveda, magarca i ovaca.

 

U sklopu Stočarske izložbe ocijenjena su izložbena grla u govedarstvu i svinjogojstvu. U kategoriji Simentalske pasmine šampionsku titulu ponijela je junica Sanela vlasnika Karavidović d.o.o. iz Gundinaca, a kategoriji pasmine Holstein Friesian krava vlasnika Josipa Zdunića iz Divoševaca. Od 30 ocjenjivanih lipicanaca titulu šampiona ponijela je petogodišnja kobila Liza XL Poljoprivredno-turističkog gospodarstva “Mata” iz Trnjanskih Kuta.

Related Post