Održana Skupština KLD „Rešetarti“

2425 0

REŠETARI – Na Skupštini KLD-a „Rešetari“, održanoj sinoć pod predsjedanjem Ivana De Ville, njegovi članovi su se imali čime pohvaliti. Likovna grupa „Petrović“ , Književna sekcija „292“ i Pjevačka skupina „Slavča“ u protekloj su godini organizirali brojne manifestacije i izložbe, imali isto tako brojne nastupe i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastavili su i sa izdavačkom djelatnošću. I protekla godina potvrdila je kontinuitet koji KLD „Rešetari“ godinama uporno održava i čiji su sadržaji po značaju prerasli državne granice i spajaju Hrvate iz domovine i svijeta. Nisu stoga lani izostala priznanja i potpore koje KLD „Rešetari“ dobiva od Ministarstva kulture, Državnog ureda za hrvate izvan Hrvatske i Matice iseljenika.

-Prošla je godina bila bogata sadržajima i uspješna pa je trebalo uložiti puno truda da se oni realiziraju. Održana je 19. likovna kolonija, 19. susret pjesnika, 10. Rešetaračko proljeće. Imali smo dosta i drugih događanja. Kod nas je gostovao KUD iz Sombora i društvo iz Tetova, a mi smo gostovali u Rumunjskoj. Dosta smo toga napravili. Imali smo izložbe slika u Rešetarima, Zagrebu, Beču i Dubrovniku.

Ovu smo godinu počeli 10. siječnju, danom kada se Rešetari po prvi put spominju u povijesti. Nakon 610 godina prvog spomena počeli smo sa stvaranjem stalnog postava kiparskog dijela našeg društva. Ove smo godine imali u Novoj Gradiški prikazivanje filma o našem članu gospodinu Antunu Kikašu. Za dva tjedna gostovat će kod nas KUD iz Sombora. Ove ćemo godine organizirati već tradicionalne manifestacije i obilježiti 20 godina Susreta pjesnika čiji će pokrovitelj biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarević. Imamo potporu za manifestacije koje organiziramo. Nažalost, nemamo dostatnu potporu Brodsko-posavske županije – kaže predsjednik društva Ivan De Villa.

Skupština je usvojila izvješće o radu, blagajničko izvješće i izvješće Nadzornog odbora koja su podnijele tajnica Marija Mlađen i Vesna Dumičić, a usvojen je i plan rada za 2017. godinu.

Općinski Načelnik Zlatko Aga pohvalio je rad KLD „Rešetari“ na čelu s Ivanom De Villom nazvavši ga besprijekornim i odgovornim. Uvjeren je da će takav biti i u ovoj godini i da će i dalje biti spona između Hrvata koji žive u domovini i Hrvata iz cijelog svijeta. Zahvalio se u ime Općine Rešetari i predložio da KLD „Rešetari“ za svoj rad dobije neko od visokih državnih priznanja. Također je naglasio da mu treba osigurati više sredstava, kao i za kulturu općenito.

Na uspješnoj suradnji s KLD „Rešetari“ zahvali su se Ivo Sedlaček u ime MO Rešetari, Ana Glivetić u ime Udruge umirovljenika Nova Kapela, Josip Ostić u ime Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška i Marijan Ruškan u ime KUD-a „Drežnik“.

Svima koji su dali doprinos u radu društva u proteklom periodu KLD „Rešetari“ je dodijelilo zahvalnice.

Related Post