ŠVARGLIJADA: Najbolji švargl imali su OPG Arić i Dubravko Jakičić

3721 0

STARO PETROVO SELO – U organizaciji udruge „Kulin bećarac“ sinoć je u prepunom Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu održana deseta jubilarna „Švarglijada u Hrvata 2015“. Po ocjeni Ocjenjivačkog suda na čijem će čelu bio Stanko Drabik najbolji švargl imao je OPG Arić iz Gornjih Crnogovaca. Pripalo mu je zlatnio odličje ovogodišnje Švarglijade isto kao i Dubrtavku Jakičiću iz Štivice, čiji su švargli najboljim proglasili sudionici ove tradicionalne gastronomske, turističke i zabavne manifestacije. Na natjecanje je svoje švargle donijelo 15 proizvođača ove slavonske delicije.

Odličja su uručili općinski načelnik Željko Kočijašević i Adam Tomičić, predsjednik Udruge „Kulin bećarac“. Podijeljeno su i po tri srebrna i brončana odličja. Kako je obrazložio predsjednik Povjerenstva Stanko Drabik, konac prošle i početak ove godine su, za razliku od prošle Švarglijade, klimatski bili dobri za proizvođače švargla što se odrazilo i na njihovoj kvaliteti. Zato su, kako je kazao, ove godine dodijeljena po tri srebrna i brončana odličja.

SAREBRNA ODLIČJA dobili su: „Kulin obrt“ Piškorevci, Mesnica „Ile“ Velika Kopanica“ i Adam Tomičić iz Štivice.

BRONČANA ODLIČJA dobili su: Vlatko Kedačić iz Prvče, Dario Dautović iz Gpodinjaka i Žarko Butina iz Nove Kapela.

Željko Kočijašević i Adam Tomičić ocijenili su ovogodišnju Švarglijadu još jednim doprinosom očuvanju i afirmiranju švargla, polutrajnog proizvoda, koji se nalazi u samom vrhu slavonskih delicija proizvedenih od svinjskog mesa. Nažalost, kaže Adam Tomičić, u svinjcima je sve manje svinja, pa je time i manje je tradicionalnih slavonskih svinjokolja i proizvođača švargla. Kako je rečeno Općina Staro Petrovo Selo i Udruga „Kulin bećarac“ učinit će dodatne napore da se osnaži rad udruge i potakne proizvodnja švargla kao dio slavonske baštine, a ova manifestacija kao gastronomski događaj dodatno afirmira Staro Petrovo Selo.

Jubilarna deseta Švarglijada u hrvata održana je pod pokroviteljstvom Općine Staro Petrovo Selo i supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije.

Goste su zabavljali izvrsni tamburaši Tamburaškog sastava „Fijaker“ iz Osijeka. Program je vodila Sanja Bukvić.Related Post

DA SE NE ZABORAVI

Autor - 05/02/2014 0
STARA GRADIŠKA, 5. veljače 2014. – U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije u sklopu Programa…