OLDTIMER KLUB “CLASSIC 99”

1396 0

NOVA GRADIŠKA -Održan je 2. srpnja u organizaciji Oldtimer kluba “Classic 99” i pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška, Turističke zajenice i Auto kluba NG. Okupio je više od 120 sudionika,

vlasnika prekrasnih starih limenih ljepotana među kojima je bilo izloženo i 30-ak motocikala, i to iz svih krajeva RH te goste iz BIH i Slovenije.

S obzirom da domaćin sada ima svoj prostor, kolona se kretala od bivšeg “Remonta” do centra grada gdje su brojni posjetitelji više od sat vremena uživali u ozračju nekih davnih godina kada su ova vozila značila prestiž, ali bila i nagovještaj razvoja automobilizma. Zahvaljujući entuzijastima, zaljubljenicima u stara vozila čuva se i njeguje tehnička baština. Tome će, prema riječima Krešimira Kneževića, koji je okupljenima uputio riječi dobrodošlice, svakako doprinijeti i budući Tehnički muzej u NG. Pozdravne i riječi potpore članovima “Classica 99” uputio je gradonačelnik Vinko Grgić i otvorio 16. Međunarodni oldtimer susret. Svečanost otvorenja oplemenili su kao i svake godine i novogradiški umirovljenici čiji je Tamburaški sastav svima od srca poklonio set slavonskih pjesama.

Iz Nove Gradiške vozila se ove godine ruta od 60 km i to u Bili Brig gdje su ih dočekali vlasnici tvrtke “Seklo”, potom do Lovačke kuće “Radinje” gdje je doček organizirala općina Nova Kapela. U povratku su stali u Starom Petrovom Selu, a zajedničko druženje završilo je u novogradiškom hotelu “Kralj Tomislav”.

 

Najstariji oldtimer Bio je američki “Pacard” iz 1937. godine, a prema riječima vlasnika dr. Ivana Bagarića, jedan je od tri preživjela u svijetu i na to je jako ponosan. Međutim atrakcija je bio i “Fordov” mali školski autobus iz 1948. godine, kojega je preuredio u “party bus”. Vrlo ugodno iznenađenje dr. Bagariću pripremilo je i Veleposlanstvo SAD-a u RH pozvavši ga da izloži svoja vozila na svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti SAD-a.

-Bili su vrlo impresionirani i dobio sam pohvale, a pitali su me kako to da sam zaljubljenik u američka vozila i kako ih u Hrvatskoj znaju restaurirati i dovesti u vozno stanje. Objasnio sam im da smo mi Hrvati oduvijek bili naklonjeni zapadu, a naročito Americi. Naš je narod vrlo pametan i sve može napraviti, ali, na žalost, nemamo mogućnosti kao oni- ispričao nam je kratko o svom nesvakidašnjem iskustvu dr. Ivan Bagarić.

Related Post