OPĆINA STARO PETROVO SELO – Državno zemljište mijenja vlasnika

894 0

STARO PETROVO SELO, 27. ožujak 2011. – Raspolaganje poljoprivrednim državnim zemljištem do konca godine trebalo bi, kako to traže Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede, prodajom, zakupom i višegodišnjim zakupom, dovesti u legalno raspolaganje. Ministarstvo je poduzelo i mjere kako bi se svi postupci ubrzali. Znaju to poljoprivrednici,

vinogradari i voćari, ali i drugi građani koji vide šansu da dođu zemljišta. Nisu stoga rijetka nadmetanja i višestruko dizanje cijene zemljišta, kod zakupa na primjer, kakav je slučaj u Starom Petrovom Selu, gdje je općinska vlast proteklih godina ulagala velike napore kako bi se realizirao program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Tu su međutim, kao i u drugim općinama, prepreka nesređeni imovinsko pravni odnosi.

 

Posao priveden kraju

 

– Općina Staro Petrovo Selo ima najviše zemljišta i imala je najviše problema. Raspolažemo sa 4300 hektara od kojih je do sada prodano nešto preko 700 hektara, za 1800 hektara namijenjenih za zakup provedeni su natječaji, a za 250 hektara namijenjenih za prodaju sitnih čestica, uglavnom u brdskom dijelu i dugogodišnji zakup proveden je natječaj. Za četiri od pet cjelina odabrani su ponuđači, a za jednu će se natječaj ponoviti. U ovom trenutku je realizirano, odnosno riješen status poljoprivrednog zemljišta za oko 3700 hektara. Od ostalih 600 hektara, 350 do 400 hektara su ostale male razbacane čestice u brdskom dijelu. Većinu poslova smo do sada obavili – kaže načelnik Željko Kočijašević.

 

Visoke godišnje zakupnine

 

– Interesa za poljoprivredno zemljište ima, rekao bih na sreću i na žalost. Ako gledam s općinskog stajališta to je za općinu dobro jer će biti više novca u općinskom proračunu. Nažalost, to nije dobro za ljude koji neće moći plaćati zakupninu. Nisu plaćali ni 250 kuna po hektaru, a sada su to dvostruke cijene. Prosječna cijena zakupa se kretala oko 700 kuna po hektaru. Ako uzmemo da nisu uredno plaćali ni 250 kuna zakupa, a godišnja zakupnina je dignuta maksimalno na 1400 kuna postavlja se pitanje kako će zakupci platiti tako visoku zakupninu. To je po meni ludost – kaže Željko Kočijašević.

 

Nesređeni imovinsko pravni odnosi

 

Zemljište koje je dano u zakup namijenjeno je za prodaju. Nisu, međutim, riješeni imovinsko pravni donosi. Općina Staro Petrovo Selo se kandidirala kod Državne geodetske uprave u 2011. godini za snimanje oko 1000 hektara i zatražila sufinanciranje za oko 350 hektara. Kako naže načelnik Kočijašević, ima naznaka da će se po tome pitanju nešto napraviti.

Related Post

AKTIVNI I U KORIZMI

Autor - 15/03/2015 0
ŠTIVICA – Djeca i mladi u župi svete Marije Magdalene Štivica, koje mještani od milja zovu „Djeca i mladi iz…

MOGU I U KRIZI

Autor - 10/08/2012 0
STARO PETROVO SELO, 10. kolovoz 2012. – Općina Staro Petrovo Selo u ovom trenutku je jedno veliko gradilište što je…

HSS S PONOSM OBILJEŽAVA

Autor - 02/08/2013 0
U spomen na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, zločinački napad na prvake Hrvatske seljačke stranke u…