Opskrba vodom

1510 0

Od Grada, Županije i države tražit će se da namire razliku u cijeni vode i zaštite građane od više cijene

 

NOVA GRADIŠKA, 26. siječanj 2012. – U Novoj Gradiški je izuzetno loše stanje u opskrbi vodom. Za sada Novogradiščani, osim onih koji žive na višim katovima i povremeno imaju problema s tlakom vode, to ne osjete na svojim slavinama.

Što je za građane i ostale korisnike još važnije, za sada to ne osjete u cijeni vode, iako Slavča ostvaruje gubitak, jer vodu koju dobavlja iz Novske i Davora plaća po višim cijenama nego što naplaćuje svojim korisnicima.

 

 

Elementarna nepogoda

 

– Nestašica vode traje skoro osam mjeseci jer nema oborina. Količina padalina od lipnja prošle godine do danas je izuzetno mala. Mi kontinuirano trošimo više vode iz Bačice nego što dolazi. U posljednjih tri do četiri mjeseca prosječan dotok vode iz svih vodotoka u Bačicu je 5 litara u sekundi, a da nismo ni jedan dan u potrošnji manjoj od 25 litara. Otprilike 20 posto vode dolazi u Bačicu od onoga koliko mi trebamo.

Tražili smo i župan je proglasio elementarnu nepogodu zbog suše. Situacija je specifična jer se do sada nije dogodila takva elementarna nepogoda za razliku od klasične suše ili poplave, kada su ugroženi poljoprivreda i domaćinstva. Sada imamo proglašenje elementarne nepogode zbog suše ali u kontekstu nedostatka pitke vode.

 

Skupa voda iz Novske i Davora

 

Od prosinca prošle godine pokušavamo se snaći na više načina i supstituirat nedostatak vode. Spojili smo se s vodovodom Novska i Regionalnim vodovodom Davor-Nova Gradiška. Otprilike mjesec dana uzimamo vodu iz jednog i iz drugog izvora.

Nažalost, problem je da iz ta dva izvora nama, ovog trenutka, količina vode nije dostatna da supstituira nedostatak vode. I dalje koristimo onoliko vode koliko možemo iz Bačice, a to je jako malo. Nije realno za očekivat da će se nešto bitno promijenit do proljeća, iako na prirodu ne možemo utjecati i znati što će biti. Pokušavamo naći još neka rješenja da pojačamo dotok vode iz Novske. Vodovod Novska ima puno jači kapacitet ali je dug put koji voda mora proći od Novske do Nove Gradiške i gubimo tlak i on padne ispod dva bara. Tada na Urijama ima problema s opskrbom na višim katovima. Dolazimo do problema da jednostavno ne možemo više koristit vodu iz Novske jer nam je tlak nedostatan.

U međuvremenu smo ugradili jednu pumpnu stanicu u Kovačevcu i malo popravili situaciju. Naručili smo još jedenu pumpnu stanicu koju ćemo postavit u Kosovcu da pojačamo tlak vode iz Novske i da možemo koristiti malo više vode.

S vodom iz Davora je također specifična situacija. Napravljeni su magistralni cjevovodi ali vodovod nije išao u kontekstu da se završava na ovakav način. Mi nemamo adekvatnu vodospremu u blizini Nove Gradiške i u Novoj Gradiški. Nemamo mogućnost povećanja količine vode jer nemamo dovoljan tlak. Otprilike 7 litara vode u sekundi dobijemo iz Davora, a 3 do 4 litre iz Novske. Pokušavamo popraviti stanje s vodom iz Bačice i doslovno smo se približili dnu jezera. Zato nastojimo pojačat dotok vode iz Novske da ne bi ušli u još veće probleme i da možemo osigurat dovoljne količine vode.

 

Mjesečni gubitak od 100.000 kuna

 

Ono što je jako važno i što ljudi trebaju znati da Slavča plaća vodu iz Davora i Novske. Cijena vode iz Novske je 4,60 kuna, a iz Davora 5 kuna. Ako znamo da je cijena vode koju mi prodajemo građanima 3,90 kuna, otprilike se zna gdje smo. Riješili smo prosinac 2011. godine i o tome sam razgovarao s gradonačelnikom. Na temelju izračuna koji napravimo za siječanj ići ćemo s dopisom gradonačelniku i Gradu, Županiji i državi sa zahtjevom da nam se nadoknadi štetu koja iznosi mjesečno minimalno 100.000 kuna.

Netko mora sanirat gubitak jer ćemo u suprotnom zbog toga kao tvrtka doći u probleme. Ako se ovakva situacija nastavi narednih četiri do pet mjeseci, što je za očekivat, jer prije proljeća ne možemo očekivat značajniju količinu vode, sigurno ćemo napravit gubitak. Traže se rješenja da se višom cijenom vode ne opterete građani – kaže Davor Rukavina, direktor Slavče.

 

Vodosprema na Bačici rješava problem

 

Na pitanje kako dugoročno riješiti sigurnu opskrbu vodom direktor Slavče Davor Rukavina kaže: „Veliki projekt koji stoji pred nama. Do ljeta bi trebali imati završen projekt i raspisivanje natječaja na cjevovodu od predcrpne stanice Ljupina do Bačice na kojoj će se izgraditi vodosprema na od tri tisuće kubika. To bi nama omogućilo neometano i kvalitetno korištenje vode iz vodovoda Davor, odnosno kombinaciju opskrbe vodom iz Bačice i Davora“.

Related Post