PETIR I HOGAN IMAJU DOBRE VIJESTI ZA HRVATSKE POLJOPRIVREDNIKE

1200 0

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zastupnici su imali razmjenu stajališta s povjerenikom Philom Hoganom.

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podsjetila je povjerenika Hogana da ga je molila da što prije usvoji Program ruralnog razvoja RH prilikom njihovih nekoliko razmjena stajališta, no da je on svaki put izrazio zabrinutost jer Hrvatska ozbiljno kasni s Programom ruralnog razvoja te nije bio siguran hoće li Hrvatska uspjeti povući financijska sredstva od gotovo 330 milijuna EUR-a iz omotnice za ruralni razvoj za 2015. godinu. Petir je danas ponovo pitala do kuda se je došlo s rješavanjem 377 primjedbi koje je Europska komisija dala hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede i ima li napokon dobre vijesti za nju i za hrvatske poljoprivrednike kada je riječ o usvajanju Programa ruralnog razvoja. Hogan je rekao da ima dobre vijesti i da će slijedeći tjedan EK poslati službenu obavijest o tome da se odobrava Program ruralnog razvoja RH. No, ima ipak jedan „ali“. Obzirom na veliko kašnjenje odgovornošću Ministarstva poljoprivrede, mora se čekati odobrenje novog financijskog plana, a to se očekuje tek u lipnju.

 

Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s novim povjerenikom za poljoprivredu koji je pokazao veliku operativnost i želju za rješavanjem problema. „Razriješili smo gordijski čvor do kojeg nije niti trebalo doći da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina radi kako treba. Njegovo ignoriranje potreba poljoprivrednika i savjeta struke dovelo je do toga da je ozbiljno ugrozio budućnost hrvatske poljoprivrede jer mu je osnovni dokument za povlačenje financijskih sredstava pet puta bio vraćen na doradu čime je blokirao pristup poljoprivrednika financijskim sredstvima koja im pripadaju“, rekla je Petir. Dodala je da na ovom primjeru suradnje koju je ostvarila s povjerenikom Hoganom bi i ministar Jakovina trebao izvući pouku, jer je ona i na ovom primjeru lobiranja za usvajanje hrvatskog Programa ruralnog razvoja pokazala da joj je dobrobit hrvatskog sela i poljoprivrede važnija od političkih razlika i poentiranja na njima. Naravno, i dalje ostaje pitanje koliko će se stvarno novca uspjeti povući obzirom da kašnjenje iziskuje usvajanje novog financijskog plana a i EK će sasvim sigurno postaviti uvjete za njihovo korištenje u svom pismu.

 

Marijana Petir prenijela je povjereniku Hoganu i prijedlog mladih poljoprivrednika da se izmjeni Uredba broj 1307/2013 u Članku 50. kako bi se omogućilo hrvatskim mladim poljoprivrednicima korištenje mjera za mlade poljoprivrednike.

 

„Republika Hrvatska nije koristila prava na izravna plaćanja Europske unije, te se razdoblje od pet godina prije podnošenja prvog zahtjeva u okviru programa osnovnih plaćanja ili programa jedinstvenih plaćanja po površini za mlade poljoprivrednike ne bi trebalo odnositi na naše mlade proizvođače koji su primali sredstva iz nacionalne omotnice“, rekla je Marijana Petir povjereniku Hoganu.

 

Povjerenik Hogan izvijestio je zastupnike da je uvažio primjedbu koja mu je dostavljena, a vezano uz produženje roka za upis poljoprivrednog zemljišta u ARCOD te je rok pomaknut s 15.5.2015. godine na 15.6.2015. godine. „To je važna vijest, posebice za Hrvatsku jer prema procjenama Hrvatske poljoprivredne komore izvan sustava potpora ostalo bi gotovo 50 000 ha poljoprivrednog zemljišta koje se ne bi uspjelo upisati u slučaju da rok nije pomaknut“, rekla je Marijana Petir.

Related Post