PILOT -PROJEKT „E-ŠKOLE“

821 0

Uključene su osnovne škole: „Vladimir Nazor“ Adžamovci, „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac, „Ante Starčević“ Rešetari, Ljudevit Gaj Nova Gradiška te Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod

 

NOVA GRADIŠKA, 23. veljače 2015. – » Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavila je prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot-projekt »e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola«, a među odabranim školama njih pet je iz Brodsko-posavske županije.

 

Odabirom prvih 150 škola, nacionalni strateški projekt e-Škole kreće u prvu fazu implementacije vrijednu 300 milijuna kuna, a među brodsko-posavskim odabranim školama našle su se osnovne škole: Vladimir Nazor Adžamovci, Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac, Ante Starčevića Rešetari, Ljudevita Gaja Nova Gradiška te Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod.

 

U prvoj fazi, već ove jeseni, u projekt će se uključiti prvih 20 škola, dok će se ostalih 130 škola uključiti početkom 2016. godine.

 

U CARNetu ističu da je javni poziv za sudjelovanje u pilot-projektu koji su objavili u prosincu izazvao izniman interes škola, jer u relativno kratkom roku prijavilo se 705 škola. Prijavljene škole svojim su odazivom iskazale želju za uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svoje obrazovne i poslovne procese. Među prijavljenim školama njih 630 zadovoljilo je nužne uvjete, a prema kriterijima za odabir škola odabrano je njih 150 koje predstavljaju reprezentativni uzorak prijavljenih škola. S odabranim školama, kao i njihovim osnivačima, pristupit će se potpisivanju ugovora s definiranim pravima i obvezama prema planu pilot-projekta. Nove škole trebat će pričekati do 2019. godine kada se planira uključivanje sljedećih 700 škola u drugu fazu projekta.

 

Početna faza pilot-projekta podrazumijeva uvođenje digitalnih sadržaja za prirodoslovno-matematičku i tehničku grupu predmeta, to jest za nastavu matematike, fizike, biologije i kemije, a u 20 osnovnih i srednjih škola u kojima će projekt krenuti od jeseni, digitalna nastava iz tih predmeta najprije će se uvesti u sedmom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole. Kako se budu uključivale i preostale škole, digitalni sadržaji iz tih predmeta bit će dostupni i za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednje škole, što znači da bi za dvije godine digitalnu nastavu iz matematike, fizike, biologije i kemije trebali imati učenici u svim pilot-školama, i to od sedmog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole.

 

Projekt će školama donijeti i novu opremu, optičku vezu za škole, odnosno širokopojasni pristup mreži, a novcem će biti pokrivena i edukacija nastavnika te ostalog osoblja u školi. U početku svi učenici neće dobiti tablete, ali će oni biti osigurani za nastavnike, a u svakoj pokusnoj školi između jedne i četiri učionice bit će opremljene pametnim ekranima, sustavima za upravljanje učionicom koji trebaju pridonijeti boljoj komunikaciji nastavnika i učenika.

Related Post