POČELA ŽETVA: Stižu prve tone pivskog ječma za novogradišku tvornicu slada

1823 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30. lipnja 2019. – Da je počela ovogodišnja žetva svjedoče kamioni o traktori natovareni pivarskim ječmom na ulazu u Tvornicu slada Slavonija slad.
Iako su vremenske prilike odgodile početak žetve ozimog ječma prema prvim rezultatima većih šteta od obilnih kiša, vlage, polijeganja i ponegdje tuče, neće biti. Iako neće biti prinosi kao prošlogodišnje rekordne godine, očekuje se dobar urod i zadovoljavajuća kvaliteta.
Proizvođači iz novogradiškog kraja, s kojima smo razgovarali dok su čekali na prijem ječma, kažu kako je urod solidan. Zadovoljni su kažu, jer je bilo straha od lošijeg uroda zbog vremenskih uvjeta koji su vladali od sjetve pa do žetve. Očekuju i solidnu cijenu.
Novogradiški Poljoprivredno prehrambeni kombinat ugovorio je za Tvornicu slada Slavonija slad proizvodnju pivarskog ječma na 12.000 hektara. Očekuje se da će u silose ove godine biti pohranjeno 60.000 tona ozimog i jarog pivarskog ječma za proizvodnju slada u novogradiškoj tvornici slada.
Ono što posebno kooperanti cijene je redovno plaćanje. Dio novca dobiju odmah nakon predaje ječma, a ostatak u rujnu kada će se formirati konačna cijena ječma na temelju cijene pšenice ovogodišnjeg uroda, uvećana za deset posto.

 

Related Post