Poljoprivrednici na okupu – Novi zakon, EU fondovi i obnovljiva energija

1351 0

SLAVONSKI BROD – Organizacijski odbor 13. Poljoprivredno poduzetničkih ideja najavio program koji će se odvijati u petak i subotu u Novoj Gradiški. Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županija ističe kako je središnji dio programa prvo javno predstavljanje novog zakona o potporama u poljoprivredi. Prema

njegovim riječima zakon će odrediti i položaj hrvatskih poljoprivrednika u odnosu na poljoprivrednike u EU. Vezano uz EU važno je i što bolje se pripremiti za korištenje različitih fondova. Burazović podsjeća da su Slovenci iskoristili samo 30 posto predviđenih sredstava, što prema njegovim riječima govori i o ozbiljnosti koju treba imati pri odrađivanju ovog posla.

Željko Burazović, Milan Mateša i Stjepan Bošnjaković 

 

Dobra uhodanost cijele manifestacije i dobra posjećenost za Grad Novu Gradišku signal su za razmatranje širenja programa. Milan Mateša, zamjenik novogradiškog gradonačelnika ističe kako u gradu planiraju da se prateći sajam preseli i na veći prostor. “Ovaj sajam je prepoznat i u drugim krajevima Hrvatske, dokaz za to su izlagači iz 11 županija”, istakao je Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije dodajući kako će na sajmu zajedničke štandove imati i četiri domaće općine: Cernik, Dragalić, Vrbje i Oriovac.Vera Novaković, pročelnica savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore u Brodsko-posavskoj županiji najavila je niz strčnih predavanja od novog zakona o potporama do teme vezane uz upisnik trgovaca poljoprivrednim proizvodima. U dijelu stručnih predavanja vezanih uz stočarstvo Ivana Solić, pročelnica u županijskoj službi Hrvatske poljoprivredne agencije ističe da će središnja tema biti hranidba krava. “U vrijeme kada se moraju rezati svi troškovi, hranidba je jedan od važnih elemenata. Treba istaći da je Brodsko-posavska županija prva u Hrvatskoj potpisala ugovor s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom o sufinanciranju troškova kontrole stočne hrane s obiteljskih gospodarstava”, kaže I.Solić. U programu Poljoprivredno poduzetničkih ideja sudjeluje i Industrijsko obrtnička škola iz Nove Gradiške. Mijo Matošević, ravnatelj škole najavljuje praktične prezentacije obnovljivih izvora energije iz programa koje škola realizira s partnerima na međunarodnoj razini. Večina stručnih predavanja biti će u petak dok je subota rezervirana za teme vezane uz pčelarstvo. Sajamski program započinje već od 9,00 sati i traje do 17,00 sati, ulaz je slobodan. Za sve koji žele vidjeti detaljniji program 13. Poljoprivredno poduzetničkih ideja, donosimo i službeni plakat.

Related Post