Pravosuđe

863 0

NOVA GRADIŠKA 05. prosinac 2011. – Da nije napisano i od Dražena Bošnjakovića, aktualnog ministra pravosuđa potpisano očitovanje upućeno gradonačelniku Josipu Vikoviću, ne bi bilo za vjerovati zašto u Općinskom sudu u

Novoj Gradiški više nema kaznenog odjela i zašto zbog toga u Novoj Gradiški više nema ni Državnog odvjetništva.

– Državno sudbeno vijeće uz suglasnost Pave Grarića, suca Općinskog suda u Novoj Gradiški, donijelo je odluku da se imenovani sudac premješta u Općinski sud u Slavonski Bord, sa danom 1. studenoga 2011. godine i to iz razloga što je izrazio želju za suđenje u kaznenim predmetima i to u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

Prema tome, u Općinskom sudu u Novoj Gradiški sudačku dužnost sada obnaša ukupno 6 sudaca, što može znatno otežati formiranje optužnih vijeća i postupanje u kaznenim predmetima ( u slučaju, bolesti, godišnjih odmora i drugog odsustva sudaca), dok u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu sudačku dužnost sada obnaša ukupno 17 sudaca, što omogućuje specijalizaciju sudaca i to prvenstveno sudaca u kaznenoj grani sudovanja, a ujedno omogućuje i punu primjenu novog Zakona o kaznenom postupku – obrazlaže i potpisuje ministar Bošnjaković razloge zbog kojih se u Općinskom sudu u Novoj Gradiški više neće voditi postupci u kaznenim predmetima.

Kao argument za prebacivanje kaznenog sudovanja u Slavonski Brod ministar navodi objektivne kriterije i statističke podatke o prilivu predmeta u općinskim sudovima u Novoj Gradiški (300) i Slavonskom Brodu (789) i broju sudaca.

Ministar posebno ističe da je racionalizacija općinskih sudova koji postupaju po kaznenim predmetima pratila racionalizaciju državnih odvjetništva. To znači da se ukida i stalna služba Državnog odvjetništvo u Novoj Gradiški koja je bila u sastavu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Ispada da zbog jednog suca, razumijemo da mu je dojadilo dolaziti na posao iz Slavonskog Broda u Općinski sud u Novu Gradišku, sada iz Nove Gradiške mora u Slavonski Brod putovati 16 djelatnika državnog odvjetništva, među kojima je i djelatnica koja se bez tuđe pomoći ne može ući, a isto tako ni izaći iz vlaka. Kako doznajemo dio djelatnika državnog odvjetništva već putuje u Slavonski Brod, a ostali će kada se za njih osposobe uvjeti za rad. Iako im to nije po volji pomirili su s činjenicom da svakodnevno moraju putovati u Slavonski Brod.

Svaka čast racionalizaciji poslova u općinskim sudovima i državnim odvjetništvima, ali nitko nije mislio ni na ljude koji zbog ukidanja kaznenog odjela u Općinskom sudu u Novoj Gradiški moraju na postupak ići u Slavonski Brod, na primjer iz Stare Gradiške, Okučana i sela u zapadnom dijelu županije.

Uzaludni su bili prosvjedi djelatnika Općinskog suda u Novoj Gradiški, intervencije gradonačelnika Josipa Vukovića i potpisivanje peticije građana koju je organizirala gradska organizacija HDSSB-a. Za ministra Dražena Bošnjakovića opravdano je ukidanje kaznenog odjela u Općinskom sudu u Novoj Gradiški, a time i stalne službe državnog odvjetništva.

Related Post

PRIJEM ZA PLESAČE I MAŽORETKINJE

Autor - 15/06/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 15. lipnja 2011. – Zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić danas je imala zadovoljstvo izreći brojne pohvale plesačima i mažoretkinjama…

PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA

Autor - 20/08/2012 0
Glavni razlog povlačenja prijedloga i neodržavanje sjednice bio je neusaglašenost stavova među koalicijskim partnerima. NOVA GRADIŠKA, 20. kolovoza 2012. –…

NOVA GRADIŠKA – STRMAC

Autor - 27/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA / STRMAC – 26. ožujka 2013. – Premda je kalendarski nastupilo proljeće, zima se još ne predaje. Snijeg…

1.500 KUNA ZA NOVOROĐENU DJECU

Autor - 27/10/2010 0
NOVA GRADIŠKA, 27. listopada 2010. – Po treći puta ove godine Grad Nova Gradiška je u cilju poticanja nataliteta i potpore roditeljima…