PREDSTAVLJENA KNJIGA NOVI FILOLOŠKI ZAPISI AKADEMIKA STJEPANA DAMJANOVIĆA

1356 0

NOVA GRADIŠKA, 19. ožujak 2015. – Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški sinoć je ugostio sveuč. prof. dr. sc. Stjepana Damjanovića, akademika i novog predsjednika Matice hrvatske.

Predstavljena je njegova knjiga Novi filološki zapisi.

 

Bila je to i prilika, kako je pozdravljajući goste istaknuo predsjednik Ogranka prof. Josip Ostić, da se novogradiški članovi Matice hrvatske i ostali Novogradiščani s njim prvi put druže kao s predsjednikom Matice hrvatske i razgovaraju radu i djelovanju Matice Hrvatske.

 

Knjigu, koja je nastala na temelju tridesetpetogodišnjeg istraživačkog rada na proučavanju jezične povijesti i dvadesetak filoloških rasprava predstavila je dr. sc. Tanja Kuštović, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

Govorila je o važnim, ali manje poznatim temama predstandardizacijskih procesa u hrvatskome jeziku, zanemarenim glagoljičnim tekstovima 16. stoljeća i tekstovima napisanim hrvatskom ćirilicom, te doprinosu hrvatskih filologa istraživanju staroslavenskoga jezika i hrvatskoglagoljskih tekstova i slavonske zavičajne teme posvećene Josipu Jurju Strossmayeru i šokačkome književnom fenomenu.

Akademik Stjepan Damjanović govorio je o Matici hrvatskoj, ustanovi koja od svog utemeljenja 1842. godine do danas promiče nacionalni i kulturni identitet, kulturno i znanstveno stvaralaštvo, te ukupni društveni razvitak. Matica hrvatska jedan je od najvažnijih nakladnika u Hrvatskoj.

 

-Matica hrvatska tijekom godine priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja. Od predstavljanja knjiga, znanstvenih simpozija, okruglih stolova, rasprava, stručna predavanja i koncerte klasične glazbe. Održi se više od stotinu manifestacija godišnje pa je moguće da se neke od njih održe i u Novoj Gradiški – kazao je sinoć predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i istaknuo značaj koji u ukupnom djelovanju Matice hrvatske imaju njeni ogranci.

 

U glazbenom dijelu nastupila je Pjevačka skupina „Slavča“.

 

Related Post

MATICA HRVATSKA NOVA GRADIŠKA

Autor - 28/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 28. lipanj 2015. – U organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske 26. je lipnja upriličeno predstavljanje 15. broja Godišnjaka,…