PREDSTAVLJENA KNJIGA prof.  IVANA BAŠIĆA

885 0

Foto: MOCA NG Buntovnici

NOVA  GRADIŠKA –   „Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka  naslov je izuzetno vrijedne knjige autora prof. Ivana Bašića, našeg pokojnog sugrađanina, koja je tiskana u studenom 2017. godine u nakladi Leo-commerce d.o.o. iz Rijeke (1700 komada), a uredio ju je Leonardo Marušić. Recenzenti su: dipl. ing. agr. Danijel Čiček; dr. sc. Predrag Vujović; univ.dipl. ing.agr. Drago Purgaj.

U organizaciji Gradske knjižnice NG i pod pokroviteljstvom Grada, predstavljena je u Gradskoj vijećnici 8. svibnja. Uvodne riječi uputila je i predstavljanje knjige vodila prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a o knjizi su govorili: mr.sc. Marija Ševar, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, dr.sc. Ivica Kisić, prof. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Vjekoslav Hudolin, ing. poljoprivrede, novinar, enigmat i koautor knjige, koji je uz Mariju Ševar i najzaslužniji za objavljivanje ovog vrijednog djela na temelju kojega će učiti generacije zaljubljenika u zdrav način života i biodinamički uzgoj.

Knjiga je podijeljena u dvije cjeline. Prva obuhvaća načela biodinamičkog uzgoja,sadnju i njegu nasada jabuka onako kako je to činio prof. Bašić u svojemu voćnjaku, a u drugoj cjelini je popis i detaljan opis svojstava starih sorti jabuka uz orIginalne fotografije (autor prof. Bašić, Fotostudio, Vjekoslav Hudolin, Marija Ševar).

-Prof. Ivan Bašić čuvao je stare sorte jabuka s puno ljubavi i pažnje, kao vlastitu djecu. Cijepio ih je, umnažao i dijelio da bi ostale sačuvane za one koji će doći poslije nas. Bio je ponosan na svoju kolekciju od 84 stare sorte jabuka, koje je prikupio u svom voćnjaku u Slavonskom Kobašu. Svaku sortu je poznavao po kori stabla, obliku, boji i mirisu ploda. Surađivao je s djelatnicima Savjetodavne službe te im prenosio svoje dragocjeno praktično iskustvo. Živio je u uvjerenju da je znanje vrijedno jedino ako se prenosi i širi. Govorio je da se prave vrijednosti ekološkog uzgoja ne cijene dovoljno te da se uspjeh poljoprivredne proizvodnje neopravdano mjeri samo dobivenim prinosom, a ne i doprinosom očuvanja prirodnih resursa Hrvatske (tlo, voda, zrak) i povećanjem kvalitete življenja.

Prema učenju dr. Rudolfa Steinera pripremao je biodinamičke pripravke čajeva kojima je okrepljivao svoj voćnjak. Velikani biodinamičkog učenja Christian von Wistinghausen i Alex Podolinsky bili su gosti na njegovom imanju u Slavonskom Kobašu, a u raspravama s njima argumentirano je branio svoje stavove o praktičnoj primjeni biodinamičke poljoprivrede-rekla je, među ostalim Marija Ševar. U zaključku je istaknula kako će se ovom knjigom od zaborava sačuvati jabuke u voćnjacima i zaspisi o starim sortama jabuka ovoga dijela Europe. -Tako će prof. Ivan Bašić i njegove jabuke zauvijek moći biti s nama i s generacijama koje dolaze poslije nas- naglasila je Ševar.

-Po meni osobno, ovo djelo, vrijedi kao puno djela mnogih poznatih naših književnika. Ivo, Vjeko, sačuvali su te sortimente za ove koji dolaze za nama.Ovo djelo primarno je namijenjeno djeci i mladima, da vide što je prava, domaća jabuka. Neprocijenjivo je što je ovo sve zapisano i ostaje dostupno i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Gdje je budućnost Hrvatske? Mi se ne možemo količinom natjecati sa svijetom. Mi to možemo samo s autohtonošću. Trebamo biti ponosni na svoju prošlost, imamo se čim ponositi. Budimo zahvalni Ivi, ali i Mariji koja je tu najviše povukla poslije Ivine smrti da ovo djelo ugleda svjetlo dana i da mi danas ovdje s posebnim zadovoljstvom promoviramo ovu knjigu i ostavljamo je za one koji će doći poslije nas- istaknuo je, među ostalim dr.sc. Ivica Kisić, prof. Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S prof. Bašićem, kao veliki zaljubljenik u stare sorte jabuka, ali i kao novinar družio se i Vjeksolav Hudolin. Radili su i na nekim zajedničkim projektima. -Prije nekoliko godina, njegova kći Blanka i ja pokrenuli smo facebook stranicu pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte jabuka” u kojoj svakodnevno objavljujemo informacije, fotografije i savjete vezane uz očuvanje starih sorti, a uz to se redovito održavaju i razmjene starih sorti jabuka i drugog voća. Sve je to potaknuto idejom prof. Bašića-rekao je, među ostalim Hudolin.

-Često je prof. Bašić govorio kako ljubav prema prirodi treba kod djece njegovati od malih nogu. To je praktično i činio kao prosvjetni djelatnik kroz školsko zadrugarstvo, obučavajući mališane vještinama i usađujući im ljubav prema prirodi, ali i kasnije u životu, pa i kao umirovljenik, koji nikada nije mirovao. Inicirao je prvu izložbu “Sačuvajmo stare sorte jabuka” u NG 1995. god., prvu “Bundevijadu” na ekološkom gospodarstvu Željka Mavrovića, obnavljao je voćnjak u krugu novogradiške Opće bolnice, razmjenjivao je sorte jabuka sa samostanom Kartuzija Pleterje (Slovenija), sudjelovao je u brojnim tv i radijskim emisijama, poučavao je o ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi. Tražio je po terenu, skupljao, cijepio, proučavao i čuvao stare sorte jabuka. Želio je zavičajne sorte spasiti i otrgnuti od zaborava. Upućivao je na njihovu vrijednost pri uporabi u svježem stanju ili u raznim prerađevinama, kao što su sušene jabuke, jabučni ocat, pekmezi, sokovi, čajevi, kašice,… Velika potpora u svemu su mu bili supruga Ruža, kći Blanka, sin Goran i unuk Ivan- među ostalim je istaknuo, ali i zapisao u tekstu naslovljenom “Umjesto biografije ili klasične bilješke o autoru” u zaključku ove vrijedne knjige.

Prof. Ivan Bašić u vlastitoj je nakladi izdao nekoliko knjižica:”Ekološki pristup u uzgoju voćaka” (2000.); “Ekološki pristup u zaštiti voćaka” (2000.); “Biološka dinamička metoda u voćnjaku i vinogradu” (2001.); “Ekološki pristup u sušenju voća” (2004.); “Orezivanje starih sorti voćaka u slobodnom uzgoju” (2005.).

-Veliki je doprinos Ivana Bašića u plemenitoj  misiji očuvanja starih sorata, ali i prenošenju te ljubavi na nas nešto mlađe, koji to također činimo s puno ljubavi-riječi su Vjekoslava Hudolina.

Svakako treba dodati kako je prof. Ivan Bašić, osim voćnjaka u Slavonskom Kobašu, za života, podigao i mlađi nasad u Podvrškom.

Related Post