PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA

782 0

Predvođeni predsjednicom Katom Vukšić brojne aktivnosti tijekom 2015. godine proveli su članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“.

Uz redovita druženje i kreativne radionice koje se održavaju svakoga tjedna u prostorijama udruge, tijekom godine sudjelovali su na raznim manifestacijama, išli na izlete i obilježavali razne značajne datume, praznike i blagdane.

U povodu Valentinova su se okupili pod motom „Za nas je svaki dan Valentinovo“, družili i razmjenjivali poklone. Pisali su i crtali ljubavne poruke, plesali, ukrašavali panoe i darivali licitarska srca.

Proslavili su Međunarodni dan žena. Muški članovi izradili su čestitke u obliku cvijeta koje su poklonili članicama udruge s kojima su i zaplesali.

Članovi udruge iskazali su se u Vinkovcima gdje su na poziv Centra za rehabilitaciju „Mala Terezija“ sudjelovali na VI. olimpijadi starih sportova za osobe s intelektualnim teškoćama.

Zajedno s Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke i Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ iz Vukovara organizirali su u „Slavonskom biseru“ edukativna predavanja pod nazivom „Osnaživanje organizacija civilnog društva do kvalitetnijih socijalnih usluga“. Ova besplatna edukacija organizirana je za predstavnike novogradiških udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom ili djeluju u korist osoba s invaliditetom.

U Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“ Nova Gradiška bilo je 10. kolovoza 2015. godine puno zadovoljstva. Gradonačelnik Željko Bigović, njegova zamjenica mr. Ljiljana Lukačević i Marko Lončar na upotrebu su im dali kombi vozilo koje je kao dar došlo iz prijateljskog njemačkog grada Herzgenauracha. Rezultat je to dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje Nove Gradiške i Herzogenauracha, naše i Udruge „Život“koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom u tom prijateljskom njemačkom gradu. Kombi je opremljen rampom za osobe u kolicima i služit će i drugim udrugama i njihovim članovima koji budu imali potrebu za prijevozom.

Kata Vukšić zahvalila se u ime Udruge i njenih članova gradskim čelnicima i Marku Lončaru za sve što su učinili za udrugu preko prijateljstva s gradom Herzogenaurachom, te posebno, kako je naglasila, prijateljima u Njemačkoj na vrijednoj donaciji koja omogućuje prijevoz do prostorija udruge u Novoj Gradiški, na izlete i razna natjecanja. Posebno se zahvaljuje udruzi koja okuplja mentalno retardirane osobe u prijateljskom njemačkom gradu Herzogenaurachu. Prijatelji iz Njemačke, ističe, svake godine daju novčanu potporu i pomažu aktivnosti koje provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“.

 

Kata Vukšić se zahvaljuje, pojedincima, tvrtkama i lokalnoj samoupravi na potpori u radu te svima drugima koji su uvidjeli značaj koji udruga ima u okupljanju i skrbi za mentalno retardirane osobe s područja grada Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja.

 

Related Post