PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Pobjedom na izborima svjesni smo obveza i povjerenja koje smo dobili od birača

Piše načelnik Nikola Denis, univ. bacc. oec.

Na lokalnim izborima 2017. godine žitelji Općine Staro Petrovo Selo su iskazali nezadovoljstvo sa onim što je do sada učinjeno i nakon 16 godina došlo je do promjene vlasti. Namjera nam je u svim segmentima unaprijediti život stanovništva u općini. Pobjedom na izborima svjesni smo svih zahtjeva i obveza koje smo preuzeli i povjerenja koje smo dobili od strane birača.

Kao i sve ostale općine imamo konstantan problem odlaska mladih. Cilj nam je stoga u narednim godinama pokrenuti gospodarstvo i definirati mjere pomoći, prvenstveno, naglasio bih, malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima jer kvalitetna radna mjesta su rješenje problema odlaska stanovništva.

Isto tako, nastojimo kroz razne projekte povući što više sredstava iz EU fondova. Prijavili smo program zapošljavanja žena „Zaželi“ u vrijednosti 2,7 milijuna kuna. Prijavljujemo projektnu dokumentaciju na natječaj preko Županjske razvojne agencije (CTR) za dva projekta u vrijednosti od 300.000 kuna. Pred kraj godine nastojimo što više sudjelovati, kako u svom, tako i u proračunima ostalih tijela, koja svojim radom utječu na Općinu Staro Petrovo Selo, kao što su Hrvatske vode, Hrvatske šume, ministarstva, Brodsko-posavska županija i slično.

Ove godine općina je izdvojila novac i osigurala udžbenike za sve učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Smatram da je to dobra stvar i to ćemo raditi i idućih godina jer svi trebaju biti ravnopravni. Nije uredu da djeca u Zagrebu imaju pravo na besplatne udžbenike, a djeci u Slavoniji, koja žive u težim uvjetima, roditelji moraju udžbenike sami kupovati.

Svake godine se određena sredstva izdvajaju iz općinskog proračuna za rad udruga i društava koja djeluju na području općine. Ove smo godine uveli praćenje mjera kroz nacionalne i EU fondove, javna poduzeća, te udruge koje također potiču rad drugih udruga. Poželjno je da se udruge prijavljuju na te programe i natječaje i osiguraju si dio sredstva za rad. Kad izađe neki natječaj upućujemo udruge da se na njih jave i pismene obavijesti dostavljamo na ruke predsjednicima udruga. S obzirom na broj udruga i način financiranja, koje se možda može malo povećati, ali smatram da to neće zadovoljiti njihova očekivanja. Postoje sredstva u drugim izvorima iz kojih se mogu financirati. Cilj nam je da se ta mogućnost osvijesti i da udruge iskoriste ta sredstva. U narednoj godini nastavit ćemo redovno financiranje svih onih koji se financiraju iz općinskog proračuna.

Što se tiče komunalne infrastrukture zatekli smo projekte obnove županijskih cesta koje su bile u županijskom proračunu. Općina Staro Petrovo Selo dobro surađuje sa Županijskom upravom za ceste. Od bivše općinske vlasti preuzeto je asfaltiranje Ulice kralja Zvonimira u Starom Petrovom Selu. Raspisana je javna nabava za postavljanje asfaltnog sloja u Blažević Dolu, a otvoreni su postupci za izvođača radova u Vrbovi, od središta mjesta prema željezničkoj pruzi, i u Komarnici kroz naselje. Rješavamo projektnu dokumentaciju za nerazvrstane ceste u Štivici. Imamo županijsku cestu kroz naselje, a sa suprotne strane kanala uz kuće je još uvijek makadam. Rješavamo projektnu dokumentaciju da i tu cestu asfaltiramo.

Bitna stvar je županijska cesta Godinjak-Gornji Crnogovci-Donji Crnogovci-Laze. Godinama je postojao problem imovinsko-pravnih odnosa koje smo uspjeli riješiti u suradnji s Županijskom upravom za ceste. Kreće izrada projektne dokumentacije. Tražit ćemo od Županije da modernizaciju te ceste uvrsti u proračun za sljedeću godinu.

Imamo potporu Brodsko-posavske županije. Nakon izbora smo dobili sinergiju i vertikalu prema Županiji i državi. Često smo u Županiji i razmatramo na koji način možemo nešto napraviti i dobiti pomoć. Zamjenik župana gospodin Bošnjaković je rodom iz Komarnice i puno nam pomaže savjetima.

U razgovorima smo s Regionalnim vodovodom Davor, koji je spojen sa Slavčom u zajedničko poduzeće Vodovod zapadne Slavonije. U Komarnici se aktivno radi na postavljanju vodovodnih cijevi značajnim za opskrbu vodom cijele općine. Nadamo se da će to u kratkom vremenu biti realizirano.