PRESUŠUJE BAČICA – Slavča osigurala vodu, za sada po staroj cijeni

548 0

 

NOVA GRADIŠKA, 14. prosinac 2011. – Od subote Novogradiščani i stanovnici naselja u zapadnom dijelu županije piju vodu iz vodoopskrbnog sustava komunalnog poduzeća Novska,

a uskoro će istočni dio grada biti priključen na Regionalni vodovod Davor.

 

 

U Komunalnom poduzeću „Slavča“ učinili su sve da grad i naselja koja se vodom opskrbljuju iz gradskog vodovoda ne ostanu bez vode. Iako „Slavča“ vodu plaća dobra je vijest za građane da im za sada cijena vode nije povećala. Višemjesečna suša je gotovo ispraznila akumulaciju Bačica, a budući se ne očekuju neke značajnije oborine koje bi napunile vodotoke na Psunju „Slavča“ je dovoljne količine vode osigurala iz Novske i Davora.

 

-Nivo vode na letvi na Bačici s koje uzimamo vodu je 15 centimetara. To je izuzetno mala količina vode zbog čega smo bili prinuđeni da tražimo alternativno rješenje. Naš sustav imamo već od subote priključen na vodovod Novska u dogovoru s njihovim komunalnim poduzećem. Naš vodovod nije koncipiran na alternativni i zato imamo problema s pritiskom jer smo u situacija da iz manjeg vodu uzimamo u veći profil. Zato imamo problema u neboderu na višim katovima gdje pritisak nije dovoljan i voda sporo teče. Tu, nažalost, ne možemo puno pomoći dok se ne popravi situacija.

 

Trebali bi početi uzimati vodu i iz Regionalnog vodovoda Davor na koji ćemo spojili istočni dio grada. Na taj se sustav, međutim, ne možemo punio osloniti jer nije završna vodosprema u Rešetarima pa ni tamo nemamo dovoljan pritisak.

 

Sve ćemo napraviti da građani ne ostanu bez vode i da barem za sada nestašicu ne osjete na cijeni jer mi moramo platiti vodu koju dobijemo iz drugih sustava. Kubik vode iz Novske plaćamo 4,60 kuna plus PDV, a građani plaćaju kubik 3,90 kuna. To nam je dodatni trošak jer mi i dalje imamo proizvodnju vode. Računamo da ćemo mjesečno kupovati oko 20.000 kubika vode. To nije malo, pogotovo ako uzmemo u obzir predviđanja da bi se nestašica vode mogla produžiti do proljeća – kaže Davor Rukavina, direktor „Slavče“.

Related Post