HEROJI – Obilježavanje akcija HV „Šagovina“ i „Širinci“

564 0

 

NOVA GRADIŠKA, 13. prosinac 2011. – Tradicionalno u nedjelju će se u Cerničkoj Šagovini obilježiti obljetnica Akcije „Šagovina 91“. Kako je kazao Nikola Jugović, općinski načelnik u Cerniku,

sve je, kao i uvijek do sada, spremno za obilježavanje 20. obljetnice ove akcije.

 

 

Dočekati će se gosti,među kojima će kao i svake godine biti i pripadnici zagrebačkih postrojbi koje su branile Novu Gradišku i autobus s zagrebačkim osnovcima. Sveta misa za poginule branitelje služiti će se u 10 sati, a vijenci položiti kod spomen obilježja u Cerničkoj i nadomak Mašićke Šagovine. Obilježavanje ove akcije, koja je bila uvod u druge akcije postrojba Hrvatske vojske na oslobađanju okupiranih teritorija, završiti će se druženjem i evociranjem sjećanja. Usvojeno je to i kao zaključak s današnje sjednice Odbora za obilježavanje utemeljenja obljetnica 121. brigade HV i drugih obljetnica iz Domovinskog rata, održanog pod predsjedanjem pukovnika Adama Tomičića.

 

Jozo Bungić stavio je primjedbu na izjave pripadnika izviđačke skupine „Svileni“na TV Jabuka (Zagreb) koji su kazali da njih nema ne bi bilo ni obilježavanja obljetnica akcije „Šagovina 91“. Demantirao je to i Nikola Jugović koji je kazao da nitko osim Općine Cernik nije sudjelovao u organizaciji obilježavanje ove akcije. Kako je kazao Adam Tomičić ovaj nesporazum će se razriješiti u neposrednom kontaktima s pripadnicima izviđačke skupine „Svileni“. Jozo Bungić smatra da navode treba demantirati i na spomenutoj televiziji.

 

Bilo jer riječi i o pripremama za obilježavanje vojne akcije Širinci koja će se održati 3. siječnja. Adam Tomičić izvijestio je o problemima vezanim za izgradnju spomen obilježja za koje je Brodsko-posavska županija, zahvaljujući zamjenici župana Ružici Vidaković, osigurala 20.000 kuna. Novac još uvijek nije doznačen zbog nekih nesporazuma, pa ni spomen obilježje nije izgrađeno. Problem bi se trebao razriješiti narednih dana.

 

Okupljanje će biti 3. siječnja u Ratkovcu odakle će se krenuti u Širince. Sveta misa za poginule branitelji održati će se u župnoj crkvi u Rešetarima 1. siječnja 2012. godine u 9 sati. Bilo je primjedbi i na slabo praćenje obljetnica i z Domovinskog rata od strane HTV-a s obzirom na značaj koji je imalo novogradiško ratište u Domovinskom ratu.

 

Na današnjoj sjednici Odbora ponovo su razmatrane dvije inicijative od velikog značaja za očuvanje digniteta Domovinskog rata i branitelja, a usko vezane za novogradiško ratište. Dogovoreno je da se održe dvije tematske sjednice Odbora. Na jednoj bi se trebale dogovori pojedinosti za organiziranje Okruglog stola, a na drugoj o izdavanju Monografije novogradiškog ratišta.

Članovi Odbora su dobrom ocijenili organizaciju obilježavanja 20. obljetnice 121. brigade HV-e uz konstataciju da je Grad Nova Gradiška logistički jako dobro popratio obilježavanje obljetnice. Jozo Bungić je kazao da su on i predsjednik Adam Tomičić neprimjereno prozivani, a Željko Mihanović da jer na obilježavanju obljetnice bilo crnih zastava kojima tamo nije bilo mjesto.

Related Post

JOŠ DVIJE GRADSKE STIPENDIJE

Autor - 07/03/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 7. ožujak 2011. – Još dvoje studenata danas je u nazočnosti zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić potpisalo ugovore o…

UMRO IVO PETRANOVIĆ

Autor - 09/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. siječanj 2012. – Nakon teške bolesti danas je u 79. godini umro Ivo Petranović, sportski djelatnik i…