PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POŽEŠKE BISKUPIJE

581 0

Posljedica ratnih sukoba na našim prostorima je veliki broj žrtava srpskoga i hrvatskog naroda, Židova, Roma i drugih građana, o kojima svjedoče mnoga mjesta teških stradanja

 

POŽEGA – Kao služitelji vjere Božjega naroda u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Požeškoj biskupiji i Slavonskoj eparhiji susreli smo se u Biskupskom domu u Požegi da bismo posvjedočili uzajamno bratsko poštovanje i u pastirskoj odgovornosti razmotrili određena zajednička pitanja te ohrabrili vjernike da u međusobnoj povezanosti nastoje oko ostvarivanja evanđeoskih vrijednosti u hrvatskome društvu. Molili smo jedinoga našega Gospodina, uskrsloga Krista, pobjednika nad zlom i smrću, da nam svjetlom i snagom svoga Duha pomogne kako bismo se u našim Crkvama vjerničkom jasnoćom i odvažnošću s obzirom na našu prošlost i sadašnjost zauzimali za ono što je istinito i pravedno, za dostojanstvo i prava svakog čovjeka, za mir među narodima.

 

U tom raspoloženju vjere spomenuli smo se sedamdesete obljetnice završetka II. svjetskog rata i dvadesete godišnjice akcije „Bljesak“ i očitovali svoje duboko žaljenje zbog ratnih sukoba na našim prostorima čija je posljedica veliki broj žrtava srpskoga i hrvatskog naroda, Židova, Roma i drugih građana, o kojima svjedoče mnoga mjesta teških stradanja. U želji da pamtimo ne samo žrtve svoga naroda, iskazali smo poštovanje svakoj nedužnoj žrtvi, i povjerili Božjem milosrđu sve one koji su zlo činili. S dužnom pozornošću razmotrili smo sadašnje teško socijalno stanje naših vjernika i s tugom se osvrnuli na sve veće osiromašenje ljudi te odlazak mladih i cijelih obitelji u druge zemlje. Upućujemo apel svima odgovornima u hrvatskome društvu da učine sve ono što je moguće kako bi to zaustavili, te s većom osjetljivošću za slavonske prostore uložili potrebne napore u njihov gospodarski oporavak nakon ratnih stradanja. To će omogućiti da još uvijek razorena crkvena i druga zdanja pravoslavnih i katoličkih vjernika te drugih građana budu obnovljena za potrebe onih koji žive u ovom dijelu naše domovine.

 

Otvorili smo važna pastoralna pitanja za život vjernika dviju Crkava, među kojima su i mješovite ženidbe. Molimo Boga da pomogne naša iskrena nastojanja oko promicanja praštanja i pomirenja, razumijevanja i povjerenja među pastirima i vjernicima naših dviju Crkava te svih građana kako bismo služili Božjem naumu o čovjeku, učvršćenju mira i napretka.

 

Požega, 28. travnja 2015.

 

Msgr. Antun Škvorčević  požeški biskup

 

Msgr. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru

 

G. Jovan Ćulibrk slavonski episkop

 

Msgr. Marin Srakić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit

Related Post

ŽUPA SVETOG ILIJE PROROKA

Autor - 03/07/2016 0
ORUBICA – Od 30.lipnja do 2.srpnja u Orubici je održano već tradicionalno, peto po redu „Dječje ljeto“ koje je ove…