Priopćenje za medije HSLS-a i LIBERALKI uz zahtjev za izmjene i dopune Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

673 0

U srijedu, 13. travnja 2011. HSLS i Liberalke – Ženska inicijativa HSLS-a održali su u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, s početkom u 10.30 sati konferenciju za novinare o potrebi hitne izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i omogućavanju zamrzavanja zametaka i oplodnju svih jajnih stanica u jednom postupku. Na konferenciji su govorili

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, prof.dr.sc. Velimir Srića, predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba i član Predsjedništva HSLS-a te Linda Rossini Gajšak, predsjednica Liberalki Zagrebačke županije.

Kosor i Srića su upozorili na važnost donošenja ovih zakonskih izmjena, obzirom da je upravo sada dvije godine od stupanja tog Zakona na snagu, koji, međutim, nije donio očekivane rezultate, a mnogobrojni građani koji bi željeli djecu, zbog manjkavosti tog Zakona moraju pomoć tražiti izvan Hrvatske. Naime, Hrvatska je prije dvije godine donijela jedan od najrigoroznijih zakona te vrste, unatoč protivljenju HSLS-a, koji je upozoravao na njegove loše strane.

Linda Rossini Gajšak je stoga, ponovivši zahtjev da se na ove zakonske izmjene krene još u ovom sazivu Hrvatskog sabora, kazala kako do tada svim saborskim zastupnicima, a posebice zastupnicama, HSLS i Liberalke daju- „Žuti karton”.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE HRVATSKE SOCIJALNO-LIBERALNE STRANKE I LIBERALKI- ŽENSKE INICIJATIVE HSLS-a UZ ZAHTJEV ZA IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O MEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI

 

U srpnju 2009. godine Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske donio Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji nije bio u suglasju sa stavom HSLS-a. Zahtjevamo hitnu izmjenu i dopunu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojom će se omogućiti zamrzavanje zametaka (a ne samo jajnih stanica) i oplođivanje svih jajnih stanica u jednom postupku. Naše zahtjeve uputili smo kroz službene dopise adresirane u ponedjeljak, 11. srpnja 2011. g. na Vladu Republike Hrvatske i tri saborska odbora – Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbor za obitelj, mladež i šport i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, uz zahtjev da izmjena i dopuna Zakona o potpomognutoj oplodnji nakon upućivanja u saborsku proceduru budu učinjene u ovom mandatu Hrvatskog sabora.

Upravo provedeni popis stanovništva pokazao je da nas je sve manje i učinimo sve da zaustavimo taj negativni trend, obzirom da pokazatelji potvrđuju da je Hrvatska među europskim državama s najnižom stopom nataliteta.

Stoga omogućimo jednaku zakonsku regulativu parovima kojima je potrebna medicinska pomoć oko zasnivanja obitelji kao što je praksa u većini europskih zemalja. Hrvatska socijalno-liberalna stranka je u svojim stavovima dosljedna od 2009. g. do danas, od upućivanja prijedloga Zakona u saborsku proceduru, izglasavanja Zakona u srpnju 2009. kao i „kozmetičkih“ izmjena Zakona u listopadu iste godine.

Podsjećamo kako je HSLS organizirao Okrugli stol na ovu temu na kojem smo okupili vrhunski hrvatske, ali i europske stručnjake s ovog područja, koji je izazvao veliki interes javnosti i učvrstio nas u ispravnost naših stavova.  

Related Post

HSLS proslavio Vinkovo

Autor - 22/01/2017 0
PODVINJE / SLAVONSKI BROD –  U vinogradima diljem Slavonije proslavlja se Vinkovo ili Vincelovo, blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinara i…

HSLS PREDLAŽE

Autor - 13/11/2013 0
Na konferenciji za novinare održanoj 11. studenog 2013. godine u HSLS-u o teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske govorili su Josip Budimir…