PROLJETNA SJETVA

781 0

NOVA GRADIŠKA, 27. travanj 2012. – Kiša koja je dobro natopila zemljište, a potom lijepo vrijeme i visoke temperature napokon su izmamili osmijeh na lica ratara u novogradiškom kraju. Oživjela su njive na kojima se priprema

zemljište za sjetvu i sije.

 

-Kiša i povišene temperature zlata su vrijedni. Bez obzira što nije bilo kiše, zbog hladnog vremena usjevi nisu imali uvjeta za nicanje. Hrabriji ratari su ranije ušli u proljetnu sjetvu i do sada posijali 30 posto od ukupno planiranih površina. U narednih osam dana očekujemo intenzivnu sjetvu i vjerujem da će do kraja narednog tjedna proljetna sjetva biti okončana .- kaže Josip Čaić, vlasnik Agroprodukta iz Vrbja, koje je ove godine proljetnu sjetvu ugovorio na oko dvije tisuće hektara za poznatog kupca i uz uvjete koji se godinama ne mijenjaju. S repromaterijalom nije bilo nikakvih problema i kooperanti su ga gotovo u cijelosti podigli.

 

-Stanje ozimih usjeva na njivama je dobro i još nema neke veće najezde bolesti. Trenutno se usjevi uglavnom tretiraju protiv korova. Za sada na ozimim usjevima ne vidimo posljedice dugotrajne suše. Vidjeti ćemo koliko će se ona odraziti na prinose. Pšenica i ječam se za sada drže dobro iako u manjoj fazi prorasta nego što bi trebali biti – dodaje Josip Čaić.

Related Post