Propao pokušaj osnivanja Zajednice braniteljskih udruga

1691 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. siječnja 2018. – Nakon današnjeg okupljanja predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata i rasprave može se zaključiti da će inicijativa za osnivanje Zajednice braniteljskih udruga Grada Nova Gradiška ostati samo na inicijativi. Doduše, braniteljske udruge imaju rok do 31. siječnja da se o prijedlogu pismeno izjasne. Zajedništva, na kojemu se temelji ova inicijativa, među braniteljskim udrugama nije bilo ni više, a ni manje, prije i poslije sastanka.

Na raspravu o inicijativi za osnivanje Zajednice braniteljskih udruga Grada Nova Gradiška pozvao je Vlatko Grainer, koordinator za branitelje.

Da neće u Zajednicu braniteljskih udruga izjasnili su se Pavle Filipović u ime HVIDR-e i Darko Musiov i ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“. Svi ostali, koji su se javili za riječ, su bili za zajedništvo, ali i ukazivali na kratak rok u kome moraju donijeti odluku i tražili prolongiranje donošenja odluke barem za godinu dana.

Uoči rasprave predstavnicima 10, od 13 pozvanih braniteljskih udruga, koliko ih ima u gradu, obratio se gradonačelnik Vinko Grgić.

-Planiramo napraviti jednu stvar koje nije bilo i koja će pospješiti naše odnose, ali i odnose između vas. Vi ste jedini koji nose istinu o Domovinskom ratu. Brinu me različiti stavovi različitih skupina ljudi, a istina je jedna, istina je Hrvatska. Zbog toga želimo da napravimo maksimalno za dostojanstvo, prije svega branitelja i njihovih obitelji koje su najviše trpjele. Želimo pomoći da se odnosi stabiliziraju i da budete ponosni, što i jeste, što ste članovi svih tih udruga.

Neću govoriti o maksimalnom povećanju financijskih sredstava, neću govoriti o svim podrškama koje ste dobivali, o planovima koje ćemo napraviti, jer to zaslužujete. Još jednom apeliram i nadam se da će ova Zajednica završiti u dobrom svjetlu, da će te izaći iz ove vijećnice i osjetiti barem mali dio zajedništva koje nas je krasilo 1991. godine. Stojimo i dalje na raspolaganju i sve ćemo učiniti što možemo – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić, apelirajući na zajedništvo braniteljskih udruga.

Vlatko Grainer govorio je motivima za osnivanja Zajednice braniteljskih udruga, a Maja Mikić o njenom pravnom aspektu.

Raspodjela financijskih sredstava koja Grad daje braniteljskim udrugama često se spominjala.

Osnivanjem Zajednice braniteljskih udruga Grad je sredstva za aktivnosti udruga (u 2018. godini to je 128.400 kuna) planirano prebaciti na Zajednicu, da bi potom njen Izvrši odbor, koji bi bio sastavljen od članova svih udruga, vršio raspodjelu udrugama.

-Mišljenja sam da nitko ne zna bolje, poštenije i pravednije podijeliti sredstva za vaše programe obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, od vas samih. Smatram da je ovo povijesna prilika da se ujedinite i pokažete volju za zajedništvom i uzajamnim poštovanjem. Smatram da ste to dužni prema svim poginulim, Domovini, svojoj djeci i sami prema sebi – kazao je Vlatko Grainer.

Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, smatra da bi raspodjelu sredstava braniteljskim udrugama i dalje trebao na temelju programa obavljati Grad jer se tu, kako je kazao, donose neutralne odluke. U suprotnom bi to, kako smatra, bilo bacanje kosti razdora među braniteljske udruge.

-Željeli smo da se osnuje Zajednica braniteljskih udruga, na kojoj bi vi jedni drugima kazali i dobre i loše stvari, da kažete što mislite i što trebate. Nema ni jednog statuta koji vam priječi da budete član Zajednice, jer i dalje ostajete pravna osoba sa svojim OIB-om. Vi ste samo član te Zajednice u koju možete ući i izaći kada hoćete. Nemojte se bojati, jer preko Zajednice ćete moći bolje nastupati gdje god trebate. Moj prijedlog je da ovaj sastanak ne bude uzaludan, da sazovete Skupštine i u pismenom obliku se izjasnite o prijedlogu – kazao je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Nije se danas mogla izbjeći ni rasprava o Odboru za obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata kao mjestu gdje bi se trebale koordinirati aktivnosti udruga. U narednom periodu treba utvrditi treba li on postojati i u kakvom obliku, ili ne.

Related Post

TROKUT – “SPINNING TOP“

Autor - 22/10/2020 0
Zagreb, 22. listopada 2020.  – Spinning Top premijerni je singl electronic jazz grupe Trokut kojim najavljuju svoj debitantski album Shapeless.…

Dan bez mobitela u prometu

Autor - 21/10/2018 0
Autor brodsko-posavska policija Cilj kampanje je osvješćivanje  i smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane sudionika u prometu (vozača…

Autor - 03/07/2017 0
Predsjednik Vlade: Program ZAŽELI omogućit će smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb starijim sugrađanima Nakon 2. sastanka sa županima,…