PROSLAVA SVIH SVETIH I DUŠNOG DANA

428 0

DOLINA KOD BOSANSKE GRADIŠKE – Kaže jedna stara narodna izreka: “Kada sunce sija i na groblju je veselije”.Ona se je potvrdila u subotu i nedjelju pred blagdane Svi Sveti i Dušni dan u župi Dolina kod Bosanske Gradiške.

 

Tih dana u Donjoj Dolini, na groblju “Gradina” u Donjoj Dolini živjelo se za mrtve.

 

U subotu je dragovoljačka ekipa sastavljena od Slavka – Slave Stipančević i Miše Barišića iz Nove Gradiške, Josipa Barišića iz Trnave, Ilije Jurišića iz Dubovca, Adama Jurišića i Željka Vidić iz Smrtića te Mate Kneževića Maće iz Gorica i Milorada Oršulića Micana iz Okučana kosila travu trimerima i kosama na groblju kao i ispred groblja i na drugi način uređivala groblje, kao što je uklanjanje izgorjelih lampiona, dotrajalih plastičnih i inih cvijetnih aranžmana, skupljanju i palenju suhe trave … Posebno je uređen prostor oko grobljanske kapelice i sama kapelica u kojoj će se, tradiconalno, zadnje nedjelje u listopadu služiti sv. Misa.

 

Ova radna akcija će ostati u dragom sjećanju svima koji su u njoj sudjelovali, jer će se “akcijašima” pridružiti i novoimenovani župnik župe sv. Roka u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina vlč. Marko Stojčić i Vedran Čegrlj iz Bos. Gradiške.

U tijeku dana su na groblje dolazili brojni Dolinci, Novoselci i Mačkovljani koji su stizali, iz različitih krajeva Hrvatske i europskih zemalja, urediti grobove svojih milih i dragih.

Po završetku planiranih poslova na groblju, članovi ekipe su otišli i u Gornju Dolinu gdje su pokosili travu oko župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se, iako ima samo nekoliko vjernika u toj župi sv. Misa služi svake nedjelje u 9,00 sati.

Sutradan, od ranih prijepodnevnih sati doljansko groblje “Gradina”su preplavili brojni vjernici kako bi prije sv. Mise, koju je služio vlč. Marko Stojčić s početkom u 13,00 sati, položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima onih osoba koje su, u danima prognanstva, ali i sada kada žive daleko od njihovog vječnog počivališta, nose u srcu.

 

Oko olatara, ispred kapelice okupilo se preko 150 vjernika. Molilo se za one koji su svoj vječni počinak našli na ovom starodrevnom groblji te za sve vjernike ove župe čiji su grobovi diljem Hrvatske i drugih zemalja, a takvih je na žalost preko tri stotine /Podaci iz godišnjaka “Suza dolinska”/.

U župnim obavijestima predvoditelj misnog slavlja vlč. Marko je nazočne upoznao kako će se narodnih dana služiti svete Mise na katoličkim grobljima u Brestovčini/Bos. Gradiška, Čatrnji, a na groblju Bukvik i Batar će se moliti opijela, ako netko od rodbine pokojnika dođe. Naime, ta dva sela, kao i još neka katolička (na području općine Bosanska Gradiška) su sedamdesetih godina zbrisana s “lica zemlje”. O tome se može više saznati u nedavno objavljenoj knjizi “Bukvik i Bater – sela kojih više nema” autora Miroslava Sušila.

 

Župnik se je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se groblje uredi za ove svete dane i dao k znanju kako će se iduće godine nastaviti poslovi na uređenju župne crkve, ali i adaptaciji kapelice sv. Ane u Novom Selu.

Po završetku sv. Mise, župnik je molio opijela i molitvu odrješenja nad grobovima koja je rodbina za to izrazila želju.

S ovim nije završio posjet rodnom kraju, nego su mnogi otišli do svojih kuća iz kojih su protjerani, od kojih su mnoge u ruševnom stanju, a u nekima žive neki drugi, nepoznati ljudi.

 

Related Post

PRVO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU

Autor - 16/02/2015 0
DRAGALIĆ, 16. veljače 2015. – Zahvaljujući KUD-u Dragalić, potpori Općine Dragalić, mještana Dragalića i Gorica, lijepa slavonska tradicija pokladnog jahanja…