REFERENDUM

845 0

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskoga sabora i Predsjedniče Hrvatske Vlade!

 

Svećenici Požeške biskupije, okupljeni u Požegi 26. studenoga 2013. na sjednici Prezbiterskoga vijeća, kao građani slobodne i demokratske Republike Hrvatske koji se zauzimaju za opće dobro svih žitelja svoje domovine, razmatrali su među ostalim i neka važna društvena pitanja i način na koji se o njima na različitim javnim razinama trenutačno kod nas raspravlja. U iskrenoj želji da pridonesemo demokratskom ozračju u toj raspravi i pomognemo vrijednosnom promišljanju o hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti, slobodni smo vam uputiti apel s obzirom na ustavni referendum o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca.

 

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ pokrenula je spomenuti referendum i prikupila veliki broj potpisa hrvatskih građana koji su se izjasnili u prilog održavanja toga demokratskoga izravnog načina odlučivanja o jednome opće vrijednosnom pitanju. Izražavamo zadovoljstvo što su najviše državne demokratske institucije, Hrvatski sabor i Vlada iskazale poštivanje volje tih svojih građana te u skladu sa zakonskim obvezama i mišljenjem Ustavnoga suda pokrenule proceduru za održavanje referenduma.

 

Istovremeno izražavamo svoju zabrinutost što su nakon toga neki najviši dužnosnici tih državnih ustanova svojim istupima obezvrijedili navedenu inicijativu, stavili u pitanje svoju obvezu služenja općem dobru svih građana te javno zastupali jednostrana polazišta, nepravedne i neistinite kvalifikacije o pojedincima i skupinama, poticali društvene podjele u čiju su se službu dobrim dijelom stavili i javni mediji koje plaćaju svi hrvatski građani. Osobito nas zabrinjava što određeni javni dužnosnici i mediji nisu zauzeti za promicanje svestrane rasprave i dijaloga o važnim društvenim pitanjima koja pokreće referendum, napose o vrijednostima na kojima se temelji hrvatsko društvo i na kojima želi graditi svoju sadašnjost i budućnost, a s njima je povezano i pitanje odnosa između moralnih i drugih opće ljudskih vrijednosti te osobnih prava. Referendum nije političko glasovanje, nego izjašnjavanje o određenome vrijednosnom pitanju koje ne ugrožava ničija ljudska prava. Kao građani demokratske države nismo birali javne dužnosnike da nam dodjeljuju ili oduzimaju ljudska prava, nego da ih usklađuju kako bi ih većina i manjina mogla ostvarivati. S najboljim namjerama upućujemo molbu i poziv da dužnosnici Hrvatskoga sabora i Hrvatske vlade kao i javni mediji u pripravi za referendum budu u službi ostvarivanja prava svih hrvatskih građana i njihova dostojanstva te se zauzimaju za zdravo demokratsko ozračje u našemu društvu.

 

S posebnom zahvalnošću za razumijevanje, uz izraze osobitog poštovanja.

 

Msgr. Antun Škvorčević

požeški biskup

Related Post