ROKOVO U VRBJU – Ljepota konja, narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesa (FOTO)

517 0

VRBJE, 15. kolovoza 2011. – Sada već tradicionalna manifestacija Rokovo u Vrbju, koju organizira NK Vrbje, uz potporu Općine Vrbje, dobila je ove godine novu dimenziju. Postala je, kako su el Igor Jurišić i zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović, nezaobilazna i značajna kulturna i zabavna manifestacija za Vrbje i

cijelu općinu. Uz pečenog vola, janjetinu i prasetinu, te dobro pivo iz obiteljske pivnice Bošnjak iz Sičica, jučer je ovogodišnje Rokovo u Vrbju bilo je u znaku folklora i tradicijske narodne baštine.

Svi koji su se okupili u središtu mjesta, ili izašli pred svoje kuće, mogli su se diviti povorci svatovskih zaprega i ljepoti konja, ukrašenim kolima, mladosti i ljepoti narodnih nošnji i veza u kolje su bile odjevene članice kulturno-umjetničkih društava, koje su se vozile u kolima. Povorku kroz selo predvodilo je vozilo DVD Vrbje i konjanik Josip Pool.

Ove je godine na poseban način odana počast u Domovinskom ratu poginulim braniteljima., bez kojih, kako je na otvaranju folklornog dijela ove manifestacije kazao Davor Vlaović – „ne bi danas ni nas bilo ovdje“. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima, a minutom šutnje odana im je počast za živote koje su utkali u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Ostati će zapamćen trenutak kada su članovi svih kulturno-umjetničkih društava i okupljeni mještani pjevali hrvatsku himnu.

Vrbjani i njihovi gosti mogli su se diviti zapregama Slavka Matoševića iz Tisovca, Zlatka Marinovića iz Vrbja, Željka Matijevića iz Bodovaljaca, Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, Ivana Krole iz Batrine, Jakoba Oršulića iz Rešetara, Ivana Šimunovića iz Gunjavaca, Andrije Pavića iz Sičica, Ivana Laktića iz Adžamovaca, Zdravka Lalića iz Adžamovaca i Antuna Grgića iz Adžamovaca.

Na otvaranju smotre folklora u ime domaćina nazočne je pozdravio Zlatko Martinović. Uz KUD „Vrbje“, nastupila su kulturno umjetnička društva „Tamburica“ Velimirovac, „Požega“ iz Požege, „Marijan Lanosović“ Orubica, Vjekoslav Klaić“ Garčin i Izvorna folklorna družina „Seljačka sloga“ Gradečki Pavlovec.

Od ostalih sadržaja navedimo izložbu rukotvorina i izložbu fotografija Igora Hercega, člana Foto kluba „F4“ iz Nove Gradiške.

Treba istaknuti pohvale općinskog načelnika Igora Jurišića upućene organizatorima ove manifestacije s kojom je nastavljeno obilježavanje Dana općine Vrbje.

 

Foto: Dejan Ivanković

Zlatko Marinović

 

Igor Jurišić

Davor Vlaović

KUD “Vrbje”

Related Post